Eliminarea acestora permite evoluţia business-ului şi reflectă intrarea într-o nouă etapă, arată o analiză realizată de R&M Audit Contabilitate, unul dintre liderii pieţei de profil, luând în considerare bilanţurile a cca 200 de firme din diferite domenii şi cu diferite dimensiuni. "Poziţiile toxice sunt acelea care au fost supraevaluate în anumite momente ale existenţei unei companii (uneori în scopuri speculative, alterori pentru obţinerea anumitor valori ale diverşilor indicatori) sau diferite elemente uzate moral, stocuri nereale, creanţe incerte şi supraevaluate (care de fapt sunt pierderi), poziţii neperformante sau cauzate de anumite reglementări trecute nocive etc. Orice element din bilanţ are "o valoare de piaţă", adică o valoare reală; ceea ce nu corespunde realităţii trebuie în cele din urmă analizat şi eliminat", a arătat Mirela Şerban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate.
Bilanţul contabil trebuie să răspundă nevoii curente de informaţii privind compania respectivă; astfel, înainte de realizarea documentului, o serie de manageri au solicitat verificarea taxelor şi impozitelor, precum şi servicii de consultanţă managerială, în care au fost desprinse atât recomandări punctuale, cât şi din perspectiva evoluţiei pe termen mediu.
"Dacă în ceea ce priveşte firmele mari şi multinaţionalele am constatat un pas înainte referitor la proactivitatea faţă de documente şi latura de consultanţă, în ceea ce priveşte IMM-urile situaţia a fost exact inversă: pe parcursul anului trecut, activitatea zilnică i-a acaparat complet pe manageri şi administratori, care au acordat, din păcate, mai puţină atenţie informaţiilor care reieşeau lună de lună din balanțe, aşa încât acum, datele din bilanţ i-au luat prin surprindere, deşi "jocurile sunt făcute", căci acestea sunt rezultatele cu care vor merge în acest an către bănci şi alţi parteneri", a precizat Mirela Şerban.
În ceea ce priveşte bilanţurile contabile pe anul trecut ale IMM-urilor, acestea au arătat în general bine pentru sectorul IT,  multe firme înregistrând  creşteri de  până la 20-30% ale cifrelor de afaceri faţă de anul 2011, precum şi un cash flow îmbunătățit, conform analizei realizate de R&M Audit Contabilitate. "IT-ul este un domeniu de activitate la care companiile nu numai că nu pot renunţa, ci dimpotrivă: managerii se gândesc că mai bine investesc într-un software ca să reducă din cheltuielile cu alte resurse", a arătat Mirela Şerban. În ceea ce priveşte furnizorii de servicii educaţionale, analiza R&M Audit Contabilitate a constatat în general o scădere a cifrei lor de afaceri în 2012 comparativ cu 2011, situaţia fiind similară în ceea ce priveşte companiile de retail tradiţional.
"O evoluţie pozitivă au avut însă clienţii noştri din domeniul construcţii şi imobiliar, care au realizat în 2012 o cifră de afaceri în medie cu cca 5% mai mare decât în 2011, ceea ce pentru acest sector este important în condițiile de piață existente", a precizat Mirela Şerban.
Consultanţii şi analiştii R&M Audit Contabilitate recomandă managerilor să nu aştepte sfârşitul de an pentru a urmări poziţiile bilanţiere comparative, ci să realizeze această operaţiune de sinteză în mod continuu, pe tot parcursul anului. "Este greşită interpretarea conform căreia documentele sunt făcute doar pentru fisc; înregistrările contabile oferă informaţii utile în primul rând managerilor, pentru dezvoltarea business-ului lor. Coerenţa datelor pe parcursul întregului an şi în special urmărirea lichidităţilor rămân principala noastră preocupare ca şi consultanţi, în condiţiile în care dificultăţile financiare existente în piaţă trădează încă o creștere economică fragilă", a precizat Mirela Şerban.