‘Raportul Oxera nu şi-a propus să pună în discuţie obiectivele din spatele proiectului; susţinem reglementarea corectă în domeniul tutunului. Cu toate acestea, din perspectiva celor mai bune practici utilizate pentru o analiză economică, pentru reglementări şi politici publice, am concluzionat că evaluarea impactului reglementărilor nu este suficient de solidă şi conţine o serie de deficienţe semnificative’, a declarat Gunnar Niels, director al Oxera.

Potrivit raportului, proiectul se bazează pe presupuneri şi nu pe dovezi.

‘CE presupune că proiectul de Directivă ar avea ca rezultat o scădere de 2% a consumului de tutun în următorii cinci ani după adoptarea reglementărilor. Scăderea este presupusă şi nu rezultată în urma unor dovezi sau a unei analize. De asemenea, există puţine menţiuni în cadrul evaluării impactului proiectului, privind dovezile care vin în sprijinul propunerilor referitoare la ambalaje; ingrediente şi alte produse din tutun; trasabilitate’, se arată în document.

Conform acestuia, până în momentul de faţă, mai multe state membre, printre care şi România, s-au exprimat public împotriva prevederilor proiectului de Directivă.

Potrivit documentului, Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat, recent, în cadrul consiliului de competitivitate de la Bruxelles, că România îşi exprimă rezervele privind interzicerea producţiei şi comercializării de ţigarete mentol şi slim, pentru că nu este respectată proporţia corectă între criteriile de natură economică şi cele care ţin de sănătatea populaţiei.

CE a adoptat în decembrie 2012 propunerea de revizuire a Directivei privind produsele din tutun. Printre măsurile propuse se numără interzicerea ţigaretelor slims şi a celor cu arome, precum şi mărirea avertismentelor de sănătate şi a pictogramelor până la 75% din suprafaţa pachetului. Propunerea este discutată în Parlamentul European şi în Consiliul de miniştri UE, adoptarea fiind preconizată pentru 2014. Proiectul ar putea intra în vigoare începând din 2015-2016.

Oxera este un consultant economic independent cu reprezentante la Oxford, Londra şi Bruxelles, având peste 30 de ani de experienţă în domeniul reglementării, concurenţei şi finanţelor.
SUrsa: Agerpres