Puţini români ştiu că 2013 este ultimul an când mai pot achiziţiona aparate de aer condiţionat ieftine, acestea urmând a fi înlocuite de anul viitor de modele mai economice şi mult mai scumpe. De la începutul acestui an, a intrat în vigoare Regulamentul UE nr. 206/2012 de punere în aplicare a Directivei ErP 2009/125 CE referitoare la aparatele de aer condiționat. Directiva vizează eficientizarea consumului energetic pentru echipamentele de aer condiționat. În prezent, în România se vând două categorii de echipamente: cu compresor de tip
ON/OFF și aparate cu compresor inverter. Un aparat de aer condiţionat cu inverter îşi reglează în mod continuu randamentul de răcire sau încălzire, re­du­ce timpul de pornire al sistemului şi ajunge mult mai rapid la temperatura solicitată. Cel mai important aspect este însă că garantează menţinerea constantă a temperaturii. Aparatele cu tehnologie inverter asigură un consum cu 30% mai mic față de vechile dispozitive, spre deosebire de modelele ON/OFF. Cele din urmă nu mai respectă standardele impuse de UE şi nu vor mai fi comercializate din 2014, anul acesta urmând să se lichideze stocurile existente.

La Altex, cel mai mare retailer electro IT de la noi, în perioada ianuarie – aprilie, vânzările au crescut cu 150% comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar anul acesta reprezentanţii companiei se aşteaptă să vândă 15.000 de unităţi, mai mult decât anul trecut. În prezent, la Altex proporţia dintre aparatele de aer condiţionat clasice şi cele cu inverter este de 90%/10%, iar valoric 80%/20%.Cel mai ieftin aparat de aer condiţionat care poate fi cumpărat de la Altex este modelul Vortex, care are un preţ de 999 lei, iar cel mai scump este un model Samsung Inverter, care costă 5.300 lei.

Flanco, numărul doi pe piaţa electro IT din România, estimează că piața aparatelor de aer condiționat va atinge valoarea de 24 de milioane de euro în 2013, în creștere cu 20% față de anul precedent. „Estimăm că anul acesta vor crește vânzările de aparate de aer condiționat cu tehnologii noi și funcții diversificate. Astfel, piața va crește cu aproximativ 20% ca valoare și cu 10% în volum“, declară Violeta Luca, CEO Flanco. Investiția într-un aparat de aer condiționat pleacă de la valoarea de 999 de lei și poate ajunge până la 4.099 lei.

La Domo, „luna aprilie a fost prima din acest an în care această grupă de produse a început să facă din ce în ce mai mult obiectul achiziţiilor din reţeaua Domo, ajutate fiind, evident, de temperaturile mai ridicate“, a declarat Aron Denes, division manager home appliances. La Domo, proporţia dintre aparatele inverter şi cele clasice este clar în favoarea celor din urmă: 5,5% invertere / 94,5% ON/OFF. „Anul acesta este ultimul an în care se mai pot vinde aparate de aer condiţionat on-off (non-inverter), evident că după ce stocurile la acest gen de produse vor fi lichidate, cererea pentru invertere va creşte“, a adăugat Denes.

Cel mai ieftin aparat de aer condiţionat de la Domo este Neo (12.000 BTU), care se comercializează la preţul de 1.099 lei, iar cel mai scump este LG Gallery, care costă 4.000 de lei.

Cum alegi aparatul

La achiziţionarea unui aparat de aer condiţionat este bine să aveţi în vedere câteva criterii principale precum: capacitatea echipamentului care este exprimată în BTU/h (abreviere de la British Thermal Unit) şi se referă la puterea de răcire (sau încălzire) a aparatului, consumul de energie electrică, nivelul de zgomot şi alte funcţii suplimentare, precum funcţia antiîngheţ, modul „noapte“ sau afişarea temperaturii pe unitatea interioară. De asemenea, pot fi prezente diverse tipuri de filtre pentru praf, polen, fum, microorganisme dăunătoare sănătăţii sau pentru îndepărtarea mirosurilor neplăcute.

Atenţie la montaj!

În funcţie de magazinul de unde cumpăraţi aparatul de aer condiţionat, preţul montajului diferă. Serviciul de instalare la Flanco costă 349 de lei.
La Altex, divizia CES se ocupă de oferirea de servicii de instalare prin firme terţe, validate în conformitate cu anumite standarde. Preţurile variază între 220 lei şi 409 lei. Domo are propria sa firmă de montaj, iar administrarea acestui serviciu se face prin intermediul unui portal. Serviciul de montaj este disponibil în mai multe variante, în funcţie de numărul de zile de montaj (48 ore sau 5 zile). În plus, Domo mai oferă şi un serviciu de mentenanţă. Costurile pentru montaj variază între 129 lei şi 489 lei.

Foarte importantă la instalarea aerului condiţionat este folosirea pompei de vid. Aceasta nu trebuie să lipsescă din trusa montatorului. Rolul acesteia este de a vida traseul frigorific. Un montaj aer condiţionat fără pompa de vid duce la o funcţionare defectuoasă, ce scade randamentul aparatului de aer condiţionat cu 50%.

24 milioane de euro este valoarea la care va ajunge, anul acesta, piaţa aparatelor de aer condiţionat