La finalul anului, japonezii /instituţii publice, companii private şi persoane individuale/ aveau în total 296.300 de miliarde de yeni în active nete în străinătate /2.253 de miliarde de euro raportat la cursul de schimb de marţi/.

Aceste active nete corespund bunurilor deţinute de japonezi în străinătate /părţi din companii industriale sau imobiliare, obligaţiuni, titluri financiare diverse, etc./ minus activele deţinute de străini în Japonia. Aceasta a ocupat primul loc în acest clasament pentru al 22-lea an consecutiv în 2012.

Potrivit statisticilor difuzate de minister, China continentală se află pe poziţia secundă, cu 150.300 de miliarde de yeni /1.143 miliarde de euro/, iar Germania se află pe locul trei cu 121.900 miliarde de yeni /927 miliarde de euro/. În spatele acestora se află Elveţia – 84.700 miliarde yeni /644 de miliarde de euro/ – şi Hong Kong – 63.400 de miliarde /428 de miliarde de euro/.

Cu toate acestea, poziţia Japoniei ar putea fi ameninţată în cele din urmă de importantul deficit comercial cu care aceasta se confruntă de la oprirea majorităţii reactoarelor sale nucleare după accidentul de la Fukushima din martie 2011. Oprirea acestui mijloc de producţie de electricitate, ca măsură de precauţie înaintea unor teste de siguranţă, determină companiile japoneze să importe mult mai multe hidrocarburi pentru a-şi alimenta centralele termice. Această factură energetică mai grea apasă asupra balanţei de tranzacţii curente, al cărei surplus s-a redus mai mult ca niciodată în 2012, notează AFP. (Sursa: Agerpres)