Studiul realizat de Axa Asigurări, pe un eșantion de 819 respondenți relevanți pentru segmentul economisire pe termen lung, relevă faptul că sănătatea, familia, serviciul și copiii constituie prioritățile financiare ale românilor. Astfel, cel mai mare procentaj de respondenți au fost de acord asupra faptului că pentru îmbolnăviri grave trebuie să existe totdeauna economii. La fel, pentru protecția financiară a familiei, în cazul decesului unuia dintre susținători.
În acest context, în funcție de prioritățile financiare ale responden­ților, cel mai relevant produs este depozitul bancar, văzut de majoritatea ca principala sursă de rezolvare a riscurilor ce trebuie acoperite, de la studiile și asigurarea locuinței pentru copii, până la probleme de sănătate și protecție financiară în caz de șomaj sau deces. Creditul bancar este perceput ca o soluție pentru a-i cumpăra copilului o locuință, a-i asigura acestuia studiile și chiar pentru rezolvarea unor probleme de sănătate. Imediat în topul preferinţelor românilor urmează investiția în fondurile de pensii private, considerate ca  fiind cele mai sigure metode de asigurare a unei vieți confortabile după retragerea din activitate, iar, după acestea, asigurarea de sănătate.
Clasamentul produselor de economisire și investiții preferate de populaţie continuă cu asigurările de viață cu componentă de economisire pentru copii. Asigurarea de viață simplă, care asigură doar protecția familiei în cazul decesului susținătorului, precum și asigurarea de viață cu plan de pensie sunt următoarele produse interesante pentru investitorii români, în timp ce investițiile în asigurări cu componentă investițională, tip unit linked și în acțiuni bursiere, unități de fond sau bonduri, sunt pe ultimele locuri. 
Ardelenii vor profit pe termen lung
Bătălia între cele zece instrumente de economisire și investiții este destul de inegală, cu atât mai mult, cu cât, potrivit studiului, 57% dintre cei intervievați nu au economisit nimic în ultimele 12 luni. În schimb, cei care au totuși obiceiul de a economisi, preferă investițiile cu profit pe termen scurt (40% dintre respondenți), iar 24% apre­ciază modalitățile de economisire care permit retragerea banilor în orice moment. 13% sunt interesați de instrumentele fără risc, în timp ce 23% preferă investițiile pe termen lung.
Astfel, profitul pe termen lung este mai interesant pentru populația din Ardeal, angajați, locuitori din orașe mici, bărbați și neutilizatori de internet. Populația ocupată din Oltenia, Banat, Crișana și Maramureș, cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani, este mai preocupată de instrumentele cu componentă de protecție a familiei. În plus, persoanele cu venituri mai mici, dar care  își pot permite o rată de economisire pe lângă cheltuielile obligatorii, sunt înclinați să opteze pentru un instrument cu o componentă de protecție. La fel, cei care s-au confruntat cu o înrăutățire a propriei situații financiare în ultimele 12 luni. Astfel, procentajul celor interesați doar de siguranța profitului este de 40%, în timp ce persoanele interesate să asigure o protecție minimă familiei și să obțină profit pe termen scurt reprezintă  37% din total. Doar 9% dintre intervievați merg spre produsele de investiții pe termen lung, dublate de protecția familiei, iar 14% optează doar pentru componenta de protecție a familiei. Pentru 81% dintre respondenţi, foarte important este accesul rapid la bani. Circa 21%, oameni cu vârste cuprinse între 20 și 34 de ani, cu studii superioare, angajatori sau manageri, utilizatori de internet și cu standarde înalte de viață, consideră că merită să investești pe termen lung, în ciuda deprecierii banilor.
Există un segment, de circa 21%, dintre respondenți, cu un standard de viață înalt, angajatori sau manageri care consideră că merită să investești pe termen lung.
Violeta Ciurel, președinte, Axa Asigurări
13,4% dintre intervievați își doresc să aibă cash pentru cazul în care vor avea o problemă de sănătate
12,9% își doresc să ofere siguranță financiară celor dragi prin diverse instrumente, în cazul unui deces
11,6% își doresc să aibă o rezervă de bani pentru cazul în care își vor pierde locul de muncă