KazMunaiGas, unicul acţionar al grupului petrolier Rompetrol, va achita statului român 200 milioane de dolari pentru preluarea unui pachet de aproximativ 25% din acţiunile deţinute la Rompetrol Rafinare. În urma tranzacţiei, statul, prin Ministerul Economiei, va rămâne cu un pachet de 18% din acţiunile companiei petroliere. Ulterior, va fi creat un fond de investiţii, în valoare de un miliard de dolari. Sumele mai sus menţionate au fost anunţate recent de premierul Victor Ponta, care a declarat că „am făcut un lucru bun că am ajuns la un acord cu cei de la KazMunaiGas, nu doar pentru că o să încasăm 200 de milioane de dolari la buget pentru un număr de acţiuni, ci mai ales pentru că înţelegerea noastră prevede un fond de investiţii de un miliard de dolari. Ceea ce este foarte important“. Săptămâna trecută, Guvernul a anunţat că proiectul de lege privind aprobarea Memorandumului Înţelegere încheiat între statul român şi Rompetrol la data de 15 februarie 2013 şi a unor măsuri de implementare a acestuia a fost amânat pentru şedinţa de guvern de săptămâna viitoare (săptămâna aceasta – n.r.).
Rompetrol a anunţat încă din luna februarie că va răscumpăra doar o parte din pachetul de acţiuni deţinute de statul român la Rompetrol Rafinare (44,69%), statul urmând să fie, în continuare, un acţionar semnificativ al companiei care operează Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, după capacitatea de rafinare.
Cum s-a ajuns aici

În 2001, Dinu Patriciu preia de la stat rafinăria Petromidia. În septembrie 2003, guvernul condus de Adrian Năstase hotărăşte ca datoriile istorice ale Petromidia, în valoare de 285 mil. dolari, plus dobânzile şi penalităţile aferente, care au urcat cifra totală la 603 mil. dolari (571 mil. euro la acea vreme), să fie transformate în obligaţiuni pe şapte ani. Obligaţiunile erau convertibile, iar guvernul a lăsat emitentului dreptul de a decide dacă la scadenţă plăteşte banii sau converteşte obligaţiunile în acţiuni. În august 2007 Patriciu a vândut grupul Rompetrol, clădit în jurul rafinăriei Petromidia, companiei KazMunaiGas (KMG) pentru circa 1,6 miliarde de dolari. În august 2010, cu o lună înainte de scadenţa obligaţiunilor, kazahii au derulat o majorare de capital la Rompetrol Rafinare şi au răscumpărat de la statul român obligaţiuni de 54 mil. euro. În septembrie 2010, kazahii au convertit restul obligaţiunilor, în valoare de circa 516 mil. euro (531 mil. dolari), în acţiuni.
Ministerul Finanţelor a dat în judecată Rompetrol susţinând că grupul nu avea dreptul de a răscumpăra doar o parte din obligaţiuni şi de a le converti pe restul în acţiuni. În iunie 2011, Tribunalul Constanţa a decis că hotărârea AGA prin care obligaţiunile Rompetrol Rafinare au fost convertite în acţiuni este legală.
De la preluarea de către KMG și până în prezent, Rompetrol a investit în România circa patru miliarde de dolari, două miliarde fiind investiții cu impact direct asupra economiei, potrivit reprezentanților companiei. Circa 420 de milioane de dolari au fost folosite pentru dezvoltarea rafinăriei Petromidia, iar 100 de milioane de dolari au finanțat realizarea unui terminal maritim în largul Mării Negre. Circa 350 mil. dolari au fost alocate pentru dezvoltarea infrastructurii logistice a Rompetrol, în timp ce un miliard de dolari a finanțat asigurarea materialului circulant. „În perioada 2007–2012 Rompetrol a virat către bugetul de stat peste șase miliarde de dolari“, conform reprezentanţilor companiei.

CIFRE-CHEIE
Fondul de investiţii KMG va crea un fond de investiţii în care va pune, iniţial, 150 mil. dolari. Statul român va fi acţionar cu 20%, participaţia în valoare de 30 mil. dolari fiind oferită de compania kazahă cu titlu gratuit. Fondul ar putea atrage, atât de la compania kazahă, cât şi de la bănci, fonduri de peste un miliard de dolari. Guvernul îşi poate vinde, peste cel puţin cinci ani, participaţia de 20%, kazahii având drept de preemţiune la cumpărare.

extindere În următorii trei-cinci ani, reţeaua de benzinării a Rompetrol va fi extinsă cu 150 de staţii. Suma necesară investiţiilor depăşeşte 200 mil. dolari. În prezent, compania deţine 741 de staţii în România.

cotaţie Preţul plătit de kazahi este mai mare decât valoarea de piaţă a pachetului. La cotaţiile actuale ale titlului RRC, valoarea întregului pachet  al statului, de 44,69%, se ridică la circa 268 de milioane de dolari.