‘Noi am efectuat un audit în cazul unor titluri de stat şi am ajuns la concluzia ca acestea nu sunt foarte fiabile, întrucât capacitatea scăzută de solvabilitate a autorităţilor pune sub semnul întrebării posibilitatea deservirii costurilor acestor obligaţiuni’, a declarat preşedintele ShineWing, Zhang Ke, adăugând că situaţia s-ar putea înrăutăţi.

Fondul Monetar Internaţional (FMI), o serie de agenţii de rating de credit, precum şi mai multe bănci de investiţii şi-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la datoria guvernului Chinei.

‘Situaţia este scăpată de sub control. Este foarte posibilă începerea crizei, dar întrucât datoria a trecut într-o perspectivă pe termen lung, momentul debutului acesteia este incert’, a afirmat Zhang Ke.

Emiterea de obligaţiuni de stat de către administraţiile locale a atins apogeul în 2008, când Beijingul a slăbit cerinţele pentru obţinerea de împrumuturi, sub imperativul de a stimula economia după criza financiara globală. Suma totala luată ca împrumut de către regiuni, oraşe, provincii şi localităţi variază între 10 şi 20 miliarde de yuani (1,6 trilioane de dolari şi 3,2 trilioane), ceea ce este echivalentul a 20-40% din dimensiunea economiei.

Săptămâna trecută, agenţia internaţională de rating Fitch a retrogradat ratingul de credit al Chinei, pentru prima dată după 1999. Marţi, agenţia Moody’s a redus estimarea de evaluare a Chinei de la ‘pozitiv’ la ‘stabil’.
SURSA: Agerpres