În 1980, nişte cercetători au făcut un studiu al unui medicament numit lorcainid, un medicament anti-aritmic, care suprimă ritmul cardiac anormal. Idea era că, după un infarct, apare probabil ritm cardiac anormal. Dacă li se dă un medicament care suprimă aritmiile șansa de supravieţuire creşte. La început au făcut o testare redusă, pe o sută de pacienţi. Din cei 50 cărora li s-a administrat lorcainid, 10 au murit. Alţi 50 de pacienţi au primit doar o pastilă placebo de zahăr, fără substanţă activă şi doar unul a murit. Pe bună dreptate au considerat medicamentul un eşec. Promovarea sa comercială a fost oprită, iar pentru că promovarea a fost oprită, acest studiu n-a fost publicat niciodată.

Din păcate, în decursul următorilor 5-10 ani, altor companii le-a venit aceeaşi idee de medicamente care să prevină aritmiile la cei ce au suferit un infarct. Aceste medicamente au fost lansate pe piaţă. Au fost prescrise pe scară largă pentru că infarctul e frecvent. Ne-a luat mult să ne dăm seama că acest medicament a produs şi mortalitate ridicată. Înainte de a recunoaşte semnalul de avertizare, peste 100.000 de persoane au murit inutil în America, din cauza prescrierii medicamentelor anti-aritmice.

În 1993, cercetătorii care au făcut studiul din 1980, acel studiu timpuriu, au publicat un mea culpa, o scuză către comunitatea ştiinţifică, în care spun: „Când am făcut studiul în 1980, am crezut că mortalitatea ridicată din grupul cu lorcainid a fost un efect întâmplător." Promovarea lorcainidei a fost abandonată din motive comerciale, iar acest studiu n-a fost niciodată publicat. E un bun exemplu de părtinire în publicaţii. E termenul tehnic pentru fenomenul în care datele incomode se pierd, nu se publică. Mai spun că rezultatele prezentate „puteau fi un avertisment timpuriu pt problemele ce aveau să urmeze."
Dezastru. Nu putem cunoaşte adevăratele efectele ale medicamentelor pe care le prescriem, dacă nu avem acces la toate informaţiile.
<iframe src="https://embed.ted.com/talks/lang/ro/ben_goldacre_what_doctors_don_t_know_about_the_drugs_they_prescribe.html" width="640" height="360" frameborder="0" scrolling="no" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe>