Washingtonul şi-ar dori măsuri de stimulare a creşterii, însă acestea nu par a se întrezări. Lew a transmis clar luni la Bruxelles şi marţi la Berlin că SUA şi-ar dori să vadă în cele din urmă că Europa îşi relaxează direcţia strictă a austerităţii, pentru a stimula creşterea economică pe Bătrânul Continent. Însă liderii UE au transmis la fel de clar că nu se pune sub nicio formă problema de a fi indulgenţi cu statele profund îndatorate din zona euro.
”În contextul în care noi continuăm să abordăm multe din provocările noastre pe termen lung, puterea economiei noastre rămâne sensibilă la evenimente dincolo de graniţe. Avem un interes major într-o Europă prosperă”, a declarat el marţi, la Berlin, într-o conferinţă de presă după o întâlnire cu ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble.

Lew a părut reticent în a merge mai departe la Berlin, preferând în schimb să evidenţieze zonele de acord dintre SUA şi Europa. Însă mesajul său a fost clar. El a fost explicit luni, la Bruxelles, spunând: ”Am fost interesat în mod special în planurile partenerilor noştri europeni de a întări sursele de cerere într-un moment în care şomajul creşte”.

Cu greu un diplomat aflat în vizită în străinătate poate fi mai direct, notează Spiegel. Washingtonul, a insinuat Lew, consideră cu tărie că planurile de austeritate vaste adoptate de numeroase ţări din zona euro ca răspuns la criza veche de patru ani sunt responsabile pentru economia muribundă a Bătrânului Continent.

Totuşi, în ciuda mesajului puternic din partea Washingtonului, Europa a transmis din plin în această săptămână că nu intenţionează să renunţe la calea austerităţii. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care s-a întâlnit luni cu Lew, a recunoscut că există ”o dezbatere vie privind politica fiscală şi ritmul consolidării fiscale” între Europa şi SUA. Însă, el a adăugat: ”Economiile europene se confruntă cu un nivel ridicat al datoriei, cu provocări structurale profunde pe termen mediu şi cu dificultăţi economice pe termen scurt cărora trebuie să le facă faţă. Nu este loc de mulţumire de sine”.

Evenimentele de la sfârşitul săptămânii trecute par să sublinieze discursul grav al Bruxellesului. Vineri, Curtea Supremă a Portugaliei a respins bugetul ţării din cauza a ceea ce a considerat a fi reduceri excesive la pachetele de compensaţii pentru funcţionarii publici, în special reducerea primelor de vacanţă şi a altor beneficii. Decizia l-a determinat pe premierul Pedro Passos Coelho să caute să aplice reduceri la alte capitole, pentru a acoperi gaura bugetară de 1,3 miliarde de euro deschisă de sentinţa instanţei.

Acest lucru i-a făcut de asemenea pe liderii europeni să-şi înăsprească tonul. ”Orice abatere de la obiectivele programului (de austeritate) sau renegocierea lor ar neutraliza de fapt eforturile depuse deja de cetăţenii portughezi, în special încrederea tot mai mare a investitorilor în Portugalia, şi ar prelungi dificultăţile programului de ajustare”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene transmis duminică.

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble a cerut de asemenea guvernului portughez să găsească rapid o soluţie, făcând apel luni dimineaţă ca Lisabona să adopte măsuri suplimentare pentru a garanta îndeplinirea ţintelor bugetare.

Lew a evitat marţi să facă vreun comentariu în privinţa Portugaliei, concentrându-se în schimb pe consensul transatlantic. ”Poziţia noastră comună este cea a consolidării bazate pe creştere sau a unei creşteri sustenabile, indiferent cum vrem să-i spunem”, a declarat secretarul american al Trezoreriei.

Totuşi, el şi-a permis şi o aparentă critică la adresa gazdei. ”Motorul creşterii economice trebuie să fie cererea de consum. Politicile menite a încuraja cererea de consum în ţari care au această capacitate ar fi de folos”, a spus Lew, reiterând mesajul predecesorului său, Timothy Geithner.

Der Spiegel notează că, aproape sigur, Lew a făcut referire la Germania. Schauble a părut totuşi neperturbat. Stimulul economic şi consolidarea bugetară, a spus el, nu se exclud reciproc. Cu alte cuvinte, dezacordul transatlantic nu pare că se va rezolva în viitorul apropiat. (Sursa: Agerpres)