Criza datoriei cipriote este un semn că problemele Zonei Euro nu s-au încheiat, iar recuperarea economică din regiune rămâne încă una fragilă şi cu o traiectorie nesigură. Conform previziunilor Eurozone Financial Services Forecast, deşi anumite situaţii problematice localizate nu sunt excluse, problemele majore cu care s-a confruntat sectorul financiar din Zona Euro par să se apropie de sfârşit.
Se estimează că mulţi dintre indicatorii cheie din sector vor reintra pe o creştere modestă în următoarele 18 luni şi în special băncile ar trebui să poată redemara creditarea şi, astfel, să sprijine relansarea economică din 2014.      

“Răspunsul pieţei la criza datoriei cipriote a fost, în cele din urmă, destul de încurajator în măsura în care a demonstrat că marile economii europene sunt acum relativ bine izolate faţă de crizele cu caracter naţional din statele mai mici”, spune Andy Baldwin, Liderul diviziei Servicii Financiare Ernst & Young EMEIA.

De asemenea, Gelu Gherghescu, Partener Assurance & Advisory la Ernst & Young România spune că “Sentimentul general este că sectorul financiar al Zonei Euro a depăşit cea mai mare parte din probleme”

Totuşi, spune el, „chiar în cadrul zonei, previziunile sunt diferite pentru Nord respectiv Sud şi, de asemenea, între instituţiile financiare mari, de importanţă sistemică ce continuă să se întărească, respectiv băncile mai mici care au perspective mai puţin certe”.

Cea mai dificilă etapă a procesului bancar de dezintermediere s-a încheiat

După o contracţie de 856 de miliarde de euro anul trecut, se estimează că totalul activelor din sectorul bancar din Eurozonă va continua să scadă cu 500 de miliarde de euro în 2013, înainte să reintre pe creştere, în 2014. Totalul activelor a fost deja în mare parte stabilizat în Germania, Franţa şi Olanda, în timp ce, în Italia şi Spania, procesul urmează să aibă loc anul viitor. 
“Cu toate că procesul de dezintermediere va continua în Eurozonă şi în acest an, credem că cea mai dificilă fază a trecut iar băncile din economiile mai puternice au trecut deja de punctul critic. 2013 ar trebui să fie ultimul an de scădere a activelor iar 2014 se arată mult mai sănătos în această privinţă”, arată Marie Diron, Senior Economic Adviser în cadrul Ernst & Young.
Creditarea va scădea cu 0,5%, dar va reintra pe creştere începând cu 2014

Creditarea segmentului de business şi a persoanelor fizice a scăzut cu 1,7% în Zona Euro anul trecut şi se estimează că această contracţie va continua şi în 2013, însă într-un ritm mai moderat, de 0,5%.

Diviziunea dintre Nord şi Sud se va menţine în continuare accentuată în privinţa costului împrumuturilor bancare, ca urmare a unei contracţii mai puternice a creditării din economiile periferice în acest an. Se estimează că, în 2013, creditarea se va contracta cu 5,1% în Spania, în comparaţie cu evoluţiile pozitive de 0,8% din Germania şi de 0,6% din Franţa.

Previziunile arată că, la nivelul Eurozonei, creditarea va reintra pe creştere începând cu anul 2014, cu o rată anuală de 2,9%, care include o revenire modestă pe creştere în Spania, cu o rată de 0,9%.

Accesul băncilor la piaţa de capital continuă să se îmbunătăţească, iar fluxurile de depozite ale sectorului privat din economiile periferice par să se stabilizeze, ceea ce permite băncilor să se desprindă treptat de sprijinul acordat de băncile centrale. Cu toate acestea, condiţiile de creditare ar putea să se menţină destul de restrictive pentru o vreme, ceea ce va afecta investiţiile şi cheltuielile de consum.

Creditele neperformante vor atinge un vârf în acest an

Ca urmare a creşterii numărului de credite neperformante în economiile periferice, rata acestora va atinge în acest an în Zona Euro un vârf istoric de 7,2%, peste nivelul de 6,7% prognozat la sfârşitul anului 2012.

Rata creditelor neperformante (NPL) este deja în scădere în Franţa, Germania şi Olanda în acest an, însă se estimează că va atinge un vârf de 10,2% în Italia şi de 12,8% în Spania, fără a lua în calcul recentul transfer de active problematice către SAREB.

Creşterea ratei dobânzii rămâne un risc secundar

Preocupările că economia se va relansa mai devreme decât a fost anticipat în previziunile de bază, determinând BCE să crească mai repede ratele, ar trebui luate în serios de către companiile de asigurări. Dacă Zona Euro nu va mai scădea în acest an şi va creşte cu 1,7% în 2014, faţă de 1,1% cât este previziunea de bază, inflaţia va atinge probabil 2,8% până la sfârşitul anului 2014.
Aceasta va atrage după sine o creştere a ratei dobânzii de către BCE de la 0,75%, la 1,25% în 2015, în loc să fie menţinută la acelaşi nivel până la mijlocul anului 2017. Randamentul obligaţiunilor guvernamentale din Eurozonă cu maturitate la zece ani ar creşte de la 3,4%, la mijlocul anului 2014, la 4,7%, la sfârşitul anului 2015.