Concret, Eco-Rom Ambalaje a reciclat, în 2012, 61% (398.463 tone) din cantitatea de ambalaje puse pe piaţă de aceste companii (651.126 tone), cu 12% mai mult față de anul anterior.

„Într-un context economic competitiv și, în continuare, afectat de criză, anul 2012 a fost anul creșterilor pentru sistemul de colectare selectiva a deșeurilor de ambalaje. Cantitățile reciclate au  depășit cu 6 procente obligația globală de reciclare din anul 2012, respectiv cea de 55%.” a declarat Sorin Cristian Popescu, directorul general al Eco-Rom Ambalaje.

Evoluția pozitivă a rezultatelor se datorează creșterii susținute a contribuției industriei la realizarea unui sistem coerent și eficient de colectare selectivă a deșeurilor de ambalaje, capabil să îndeplinească aceste obligații prin dezvoltarea serviciilor de gestiune a deșeurilor în scopul reciclării. Pentru anul 2012, această contribuție s-a situat la 40 de milioane de lei, cu peste 20% mai mult decât anul precedent.

Creșteri s-au înregistrat și în ceea ce privește obiectivele legale pentru fiecare tip de material –  plastic, sticlă, metal, lemn și hârtie – cu precădere pentru ambalajele primare generate în gospodării.

 „Anul trecut, prin sistemul nostru, au fost reciclate 2,7 miliarde de PET-uri (67.902 tone) și 400 de milioane de doze de aluminiu (5.073 tone). Acest lucru se datorează eficientizării parteneriatului cu peste 200 de companii de management al deșeurilor care realizează servicii de colectare, sortare și transport a deșeurilor în scopul reciclării.”

Cea mai mare parte a deșeurilor de ambalaje – 60% – este generată în gospodării. De aceea soluția sustenabilă de realizare a obligațiilor de reciclare și, implicit, de creștere a cantităților reciclate este continuarea extinderii accesului populației la serviciile de colectare selectivă a deșeurilor. Primele proiecte pilot de acest fel au fost demarate de Eco-Rom Ambalaje în anul 2005, în 14 localități, numărul acestora crescând semnificativ an de an.

„Am încheiat anul 2012 cu 402 localități în care dezvoltăm colectarea selectivă în parteneriat cu autoritățile locale și operatorii de salubritate desemnați, cu aproximativ 60% mai multe decât în 2011. Acest lucru a presupus extinderea rețelei de infrastructură necesară – containere și saci colorați – ceea ce a condus la o creștere a investițiilor de peste 40% față de anul precedent. Astfel, în prezent, aproximativ 41% din populația României – circa 8,8 milioane de români – au acces la sistemul de colectare selectivă pus la dispoziție de noi, prin cele 18.590 de pubele colorate”,  a mai expxlicat directorul Eco-Rom Ambalaje.

Obligațiile de reciclare ale țării noastre au demarat în anul 2004 cu 12% țintă de reciclare și au ajuns la 55%, în anul 2012.

Perioada inițială negociată cu instituțiile europene pentru atingerea obligației de 55% reciclare a fost anul 2013, dar România a devansat acest termen la 2012. Practic, acest an încheie perioada de tranziție pe care România a avut-o la dispoziție pentru a atinge un nivel de reciclare al deșeurilor de ambalaje similar cu celelate state membre.
Compania a avut în 2011 afaceri de circa 10 milioane de euro. Veniturile Eco-Rom sunt generate de tarifele percepute companiilor afiliate.
Eco-Rom Ambalaje a fost înfiinţată în 2003 şi are ca membri fondatori firme precum Argus, Chipita România, Coca-Cola HBC România, Heineken, Mars România. Compania a implementat în România sistemul "Der Grüne Punkt" – Punctul Verde, care practic este un simbol care semnalează cumpărătorului că firma producătoare sau importatoare s-a angajat să îndeplinească obligaţiile de reciclare şi valorificare a ambalajelor puse pe piaţă.