Potrivit acestui raport, referitor la activitatea de pază a autostrăzilor în perioada 2005 – 2007, CNADNR a achiziţionat, prin DRDP Bucureşti şi Constanţa, în calitate de autoritate contractantă, servicii de pază numai pentru sediile aferente autostrăzilor A1 şi A2, iar începând cu luna octombrie 2007, CNADNR – administraţia centrală a încheiat contracte care au avut ca obiect atât paza sediilor, cât şi protejarea celorlalte elemente din patrimoniul celor două autostrăzi.

‘În perioada 2005 – octombrie 2007, nu a existat preocupare din partea managementului CNADNR pentru crearea unui cadru unitar, formalizat, conform căruia DRDP să achiziţioneze serviciile de pază pentru autostrăzi, astfel încât nu au fost achiziţionate şi nu s-au desfăşurat servicii de pază pentru elemente specifice din patrimoniul autostrăzilor A1 şi A2, cum ar fi: garduri de protecţie, parcări, elemente de siguranţă rutieră – indicatoare, parapeţi, stâlpi de susţinere, panouri anti-orbire etc.”, se arată în documentul Curţii de Conturi.

În opinia specialiştilor, o reflectare semnificativă a vulnerabilităţilor şi disfuncţionalităţilor organizaţionale de la nivelul CNADNR, cu privire la achiziţionarea serviciilor de pază pentru autostrăzi, se regăseşte şi în contractul nr. 7629/22.04.2008, încheiat la nivelul administraţiei centrale a Companiei, pentru paza autostrăzii A2.
Contractul a fost încheiat în urma unei proceduri de negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare, derulată după anularea procedurii de licitaţie iniţiate anterior, procedură care nu a mai fost continuată de CNADNR, contrar unei hotărârii judecătoreşti irevocabile.

‘Unele opţiuni şi decizii specifice, luate la nivelul CNADNR, au fost contrare intereselor legitime ale Companiei, având implicaţii (plăţi nejustificate) asupra utilizării fondurilor alocate de la bugetul de stat, prin derularea procedurii de achiziţie publică. Având în vedere succesiunea faptelor, repetabilitatea şi continuitatea în nelegalitatea acţiunilor întreprinse în procesul de organizare şi desfăşurare a procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie a serviciilor de pază a patrimoniului autostrăzii A2,
care au dus la prejudicierea bugetului Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale cu suma de 6.052 mii lei (valoare minim estimată), au fost sesizate organele de cercetare abilitate”, se mai menţionează în raport.
Sursa: Agerpres