Soros, care a câştigat peste 1 miliard de dolari printr-o singură tranzacţie în urma prăbuşirii lirei sterline britanice în 1992, a declarat că, deşi cauzele crizei euro nu au fost înlăturate, faza acută a şocului a rămas în urmă.
La Forumul Economic de la Davos, Soros nu a pierdut ocazia de a aduce noi critici Berlinului, reproşându-i că face întotdeauna minimumul pentru a menţine moneda unică europeană. De asemenea, el a prezis că următorii doi ani vor fi marcaţi de tensiune în zona euro.
Omul de afaceri şi-a reiterat punctul de vedere că politica de austeritate severă este incorectă, iar faptul că germanii insistă asupra unei politici fiscale şi monetare stricte înseamnă că euro va creşte în valoare pe fondul politicilor expansioniste ale unor ţări, situaţie ce poate duce la un război valutar, potrivit Agerpres.
”Valutele au fost remarcabil de stabile în ultimii ani, acum însă este posibilă o mai mare volatilitate a lor”, consideră el. Anul trecut, în cadrul aceluiaşi forum, Soros declarase că ghidarea după politica propusă de Germania pentru zona euro riscă să ducă la creşterea tensiunilor, ceea ce ar putea distruge în cele din urmă Uniunea Europeană. Bundesbank ia măsuri care să limiteze pierderile Germaniei în caz de divizare a zonei euro, crescând astfel posibilitatea destrămării comunităţii, avertizase el atunci.
Directorul Bundesbank, Jens Weidmann, a negat luarea unor astfel de măsuri, calificând drept ‘ridicole’ acuzaţiile lui Soros. Săptămâna aceasta, celebrul miliardar şi filantrop a criticat măsurile de devalorizare a yenului luate de premierul japonez Shinzo Abe. Potrivit lui Soros, Japonia şi-ar putea deprecia moneda la un nivel pentru care SUA nu sunt pregătite.