”Am citit cu surprindere declarațiile de presă făcute în data de 17 ianuarie și sunt neplăcut impresionată de un sir de neadevăruri pe care le-ați afirmat. Ca un om cu experiență în administrație, mă așteptam ca înainte de a face acuzații să le și verificați”, i-a transmis ministrul primarului printr-o scrisoare deschisă, ca un răspuns la declarația lui Johannis conform căreia plata construcției standului României către partea austriacă ar fi fost incertă. ”Este neadevărat, deoarece devizul a fost semnat în ziua în care a fost prezentat (7 ianuarie n.red). Este adevărat că Ministerul a tăiat din deviz așa-zisele produse de promovare ale României, rucsacuri , cântare, tricouri etc, toate produse în China. Ministrul nu va mai accepta să se risipească banii, fie ei și europeni, pe așa zisele obiecte promoționale”.

Ca ordonator de credit, Ministerul fie putea să respingă referatul – și în acest caz România, ca țară parteneră, nu putea fi prezentă -, fie aproba un stand standard , pentru că nu mai era timpul necesar pentru a organiza licitație.   

Ministerul lui Grapini menționează că târgurile din primul trimestru al acestui an nu pot fi organizate decât cu stand standard, construit de țara gazdă, din cauza lipsei de pregătire a documentației de licitație pentru construcția de stand special.

Maria Grapini susține că nu a sistat fondurile pentru construirea standului României, ci a alocat banii pentru construirea standului standard așa cum prevede caietul de sarcini în cazul în care nu se înscrie nicio firmă la licitația pentru construcția unui stand special.