Liderul pieţei locale de antivirus a identificat mai multe campanii de atac care se folosesc vulnerabilitatea în Java descoperită la finalul săptămânii trecute (CVE-2013-0422) pentru a infecta calculatoarele utilizatorilor cu celebrul virus ‘Poliţia Română’, o ameninţare informatică de tip ransomware, ce blochează accesul utilizatorului la calculatorul infectat până când acesta plăteşte o taxă.

Potrivit Bitdefender, noua vulnerabilitate în Java a fost inclusă imediat între cele mai importante instrumente de atac din lume, printre care cunoscutul Nuclear Pack, Blackhole, precum şi varianta acestuia, Cool Exploit Kit.

‘Majoritatea acestor atacuri sunt comandate de pe servere localizate în Marea Britanie, Canada şi Statele Unite, dar, dat fiind faptul că virusul este tradus în mai multe limbi, orice utilizator care foloseşte versiunile vulnerabile de Java poate deveni o victimă. Ca orice tehnologie extrem de răspândită, Java atrage interesul infractorilor informatici. Atacurile cu ransomware livrate prin intermediul unei versiuni vulnerabile de Java sunt extrem de uşor de monetizat, în mod special cele care combină frica faţă de autorităţi cu pierderea accesului la un bun personal’, explică Cătălin Coşoi, şef Strategii Securitate al Bitdefender.

Utilizatorii Bitdefender au fost protejaţi faţă de acest tip de exploatare încă de la descoperirea vulnerabilităţii, în timp ce pentru cei care nu au apelat la produsele antivirus ale producătorului român şi s-au infectat deja cu virusul ‘Poliţia Română’ există posibilitatea descărcării gratuite a unui utilitar de dezinfecţie, disponibil pe portalul de download.

În plus, specialiştii Bitdefender recomandă actualizarea de urgenţă a produsului Java la versiunea 1.7 Update 11.

Bitdefender este producătorul uneia dintre cele mai performante şi eficiente game de soluţii de securitate informatică atestate pe plan internaţional, iar din anul 2001 a devenit unul dintre liderii industriei de securitate.

Anul trecut, compania a primit două distincţii importante în industria de securitate – ‘Editor’s Choice’, acordat de PC Mag pentru Bitdefender Antivirus Plus 2013, respectiv ‘GoldAward’ de la TopTenReviews, care a plasat produsul românesc pe primul loc în urma testelor efectuate pe 25 de produse de securitate.
Sursa: Agerpres