Un tribunal de primă instanţă a interzis, anul trecut, publicarea celor 52 de fotografii în cauza, în virtutea legii asupra libertăţii de informare, invocând un aviz CIA care consideră că divulgarea acestora ar putea periclita siguranţa naţională.

"O fotografie poate valora cât o mie de cuvinte. Un videoclip are o valoare şi mai mare", a scris judecătorul James Boasberg, în sentinţa din aprilie 2012. "Cu toate aceastea, descrierile morţii şi funerariilor lui Osama ben Laden ar trebui să fie suficiente", continua el.

Organizatia conservatoare Judicial Watch, care a cerut publicarea lor chiar din data de 2 mai 2011, la o zi după raidul asupra ascunzătorii liderului reţelei teroriste Al-Qaida, a făcut apel împotriva acestei hotărâri. Argumentul său: “Guvernul nu a demonstrat că publicarea unor imagini de la o înhumare demnă, în mare, ar putea, în mod raţional, să provoace prejudicii grave şi excepţionale securităţii naţionale". “(…) nu trebuie să se limiteze chiar orice ar putea să-i enerveze pe terorişti", a declarat pentru CNN Tom Fitton, preşedintele organizaţiei.

Curtea de Apel va pronunţa o hotărâre la o dată neprecizată.