Încă mi-este greu să cred că au trecut 20 de ani de când am scris primul articol în revista Capital! Timpul s-a scurs prea repede, pentru că provocarea de a fi jurnalist la Capital m-a făcut să fiu într-o continuă întrecere, în care am pierdut șirul anilor. În noiembrie 1992, se deschidea un nou drum în viața mea, și curiozitatea îmi dădea ghes să vin tot mai devreme la întâlnirea cu ziua următoare. Era pentru prima dată când simțeam că pot fi eu însămi în activitatea profesională. Fără inhibiții, fără temeri și, mai ales, fără șefi excesiv de autoritari.
Întâlnirea cu directorii de proiect elvețieni, veniți să pună în funcțiune revista Capital în România, a fost tămăduitoare. M-a făcut să uit anii dinainte de ’89, în care încercarea de a privi șeful în ochi era socotită un act de sfidare. Colaborarea cu managementul elvețian mi-a redat respectul față de mine și încrederea în capitalismul care era încă privit de mulți ca fiind un dușman al poporului. Atunci am luat primele lecții practice de democrație, pentru că șefii veniți din Elveția erau niște oameni normali. Adică egali cu mine și cu toți cei care am alcătuit, în noiembrie 1992, prima redacție a revistei, în clădirea COCC din Calea Griviței.
Acum, îmi pare rău că m-am grăbit să ajung departe. Ar fi trebuit să trag de timp, pentru a mă bucura mai mult de anii tinereții mele și ai revistei. Succesul ne-a făcut pe mulți dintre noi să uităm a trăi clipa. Să lăsăm sărbătorile de iarnă și colindele să trecă pe lângă noi, în goana după „subiecte“, „bombe“ de presă și pagini tot mai multe. Poate de aceea mi-a rămas bine întipărit în memorie doar primul Crăciun la Capital și cadourile de sub brad, prima aniversare și premiile Oskar… Pentru că ștersesem linia care demarca evenimentele profesionale de viața personală, atunci am trăit fiecare moment cu intensitate și bucurie. La vremea aceea, prietenii cei mai buni erau cei despre care scriam, pentru că nu prea aveam motive să îi critic sau să îi investighez. Dimpotrivă! Ani la rând, am dat o mână de ajutor tuturor celor care începuseră să construiască timid ceea ce acum numim cu atât de multă ușurință management, resurse umane, consultanță, antreprenoriat …
Dacă nu ne-am fi grăbit să creștem și să măsurăm timpul după laurii succesului, poate că anul acesta nu scriam din amintirile primei echipe de la Capital. Dar, fără dorința noastră de a deveni mari, Capital nu ar fi ajuns un model pentru presa economică și o veritabilă școală în care s-au format mulți dintre cei care acum onorează breasla jurnaliștilor.