La reuniunea anuală a FMI şi a Băncii Mondiale, care va avea loc în perioada 12-14 octombrie la Tokyo, Fondul Monetar Internaţional va actualiza estimările privind creşterea economiei, după ce în iulie a înrăutăţit prognoza pentru 2013, la un avans de 3,9% şi a menţinut nemodificată estimarea pentru 2012, la 3,5%.
Christine Lagarde a afirmat că cel mai mare risc la adresa economiei mondiale îl reprezintă incertitudinile privind evoluţia crizei datoriilor din zona euro, dar posibilitatea aşa numitului ‘vârf fiscal’ (fiscal cliff) a expirării reducerilor de taxe anul viitor în SUA reprezintă, de asemenea, un risc ‘serios’. Şeful FMI a apreciat că există dovezi ale încetinirii creşterii în economiile emergente şi ‘o marea temere’ în statele sărace privind majorarea preţului alimentelor şi a volatilităţii preţului materiilor prime, precum şi o sporire a frustrărilor privind tranziţia în Orientul Mijlociu.
Pieţele financiare au salutat recentele decizii ale liderilor europeni pentru rezolvarea crizei datoriilor şi acum vor să vadă implementarea măsurilor într-o manieră coordonată, a afirmat Christine Lagarde, cerând din nou Europei să ia măsuri pentru realizarea uniunii bancare. ‘Continuăm să credem că ar trebui iniţiată de îndată ce va fi posibil – pentru a sparge cercul vicios între bănci şi criza datoriilor suverane’, a explicat oficialul FMI.
În SUA, Lagarde a cerut claritate politică şi acţiuni pentru a se evita o înăsprire abruptă a politicii fiscale la începutul anului viitor, precum şi un plan concret pentru reducerea graduală a datoriei.
Sursa: Agerpres