Strada General Berthelot se află într-una dintre zonele fermecătoare ale Bucureștiului și, cred eu, destul de puțin cunoscute. Dacă pleci într-o scurtă plimbare pe Calea Victoriei, nu trebuie să faci decât un mic ocol ca să o poți admira, cotind la dreapta un pic înainte de hotelul Radisson. Vei trece prin dreptul Catedralei Sf. Iosif, a Colegiului Sf. Sava și pe lângă Biserica Popa Tatu. Iar dacă vei coti la stânga pe una dintre străzile cu care se întâlnește până pe Berzei, vei ajunge pe Stirbei Vodă să admiri Palatul Crețulescu și vei putea intra în parcul Cișmigiu.

Într-una dintre plimbările mele pe aici am văzut o casă veche, dar frumos renovată, care găzduiește un restaurant cu o terasă destul de generoasă. Am aflat apoi că locul se numește Maxim și a fost deschis chiar anul trecut. Apoi am primit câteva referințe destul de bune de la cunoscuții care i-au călcat pragul și am decis să-l vizitez.

Maxim este un restaurant elegant, cu mobilier masiv, pereți acoperiți cu tapet în nuanțe de bej și maron, decorațiuni alese cu grijă și cu o ceremonie de servire a mesei cum întâlnești mai degrabă la restaurantele scumpe. Spaţiul generos din interior permite o distanță destul de mare între mese, astfel încât intimitatea clienților este respectată în totalitate. Locul pare că și-a făcut o clientelă destul de fidelă, dar nu foarte numeroasă, lucru de care noi ne-am bucurat când am mers acolo pentru că am avut parte de liniște și de toată atenția ospătarilor. Au niște chelneri foarte prietenoși, care își dau silința să-ți răspundă prompt la toate cererile, chiar dacă nu întotdeauna par să știe ce au de făcut.

Terasa este mare și destul de îngrijită, însă noi am cam murit de cald la ora prânzului acolo. În mod cert, prezența instalației cu vapori de apă nu prea suplinește lipsa vegetației din curte. Seara târziu, după ora 21, poate că merită să rezervați o masă pe terasă. Dar vă sfătuiesc să alegeți oricum o masă în interior. Spațiul de acolo este mult mai elegant și răcoarea casei este completată discret de aerul condiționat de care nu mai poți să te lipsești când temperatura depășește 35 de grade la umbră.

Maxim nu este, în mod evident, un loc unde să poți „mânca pe săturate“, ci mai degrabă un restaurant unde să-ți încânți papilele gustative cu feluri de mâncare sau combinații cu care nu te întâlnești prea des prin restaurantele bucureștene. Prețurile sunt destul de mari, însă, cu mici excepții, am simțit că sunt justificate raportat la ce am primit în farfurie.

Nu știu ce viitor va avea și cum poate funcționa cu atât de puțini clienți, însă mi-ar plăcea să supraviețuiască acestor vremuri și proprietarii să găsească o soluție pentru a-l păstra la standardele actuale.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

La primul fel puteți încerca una dintre supe. Fie consome-ul de cocoș cu legume brunoise, fie supa cremă de sparanghel (22 de lei).  Pastele sunt făcute în casă și vă recomand să încercați ravioli cu sfeclă roșie și brânză de capră (27 de lei) sau lasagna cu ciuperci și spumă de trufe (21 de lei). La felul doi mai puteți încerca și mușchiulețul de porc învelit în bacon și umplut cu prune uscate, cu ruladă de cartofi cu brânză de capră (30 de lei) sau pieptul de curcan rulat cu trufe, piure de morcovi și păstârnac în sos de coacăze (38 de lei). Lista de vinuri este foarte generoasă, dar prețurile mi s-au părut în general prea mari. Pentru vremea de-afară și mâncărurile pe care vi le-am recomandat mai sus vă invit să încercați un cupaj alb de la Davino sau un roze foarte bun de Abruzzo, Unico Merlot, desemnat în 2010 rose-ul anului în Italia.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.

Legendă

Mâncare: 3 puncte din 5
Serviciu: 3 puncte din 5
Atmosferă: 4 puncte din 5

Adresa: Str. General Berthelot nr.  44
Tel: 031.438.37.57
www.restaurantmaxim.ro