”Dacă toţi participanţii la reuniune sunt gata să acţioneze, noi vom putea eradica acest val de violenţă şi vom putea s-o luăm pe calea păcii”, a declarat Annan în ediţia de sâmbătă a cotidianului elveţian Le Temp.

În caz de eşec al negocierilor, care-i reunesc pentru prima dată pe şefii diplomaţiilor din cele cinci ţări cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU (SUA, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie), ”această spirală nefastă va continua şi va putea deveni în curând ireversibilă”. ”Este timpul pentru toţi cei care au o influenţă asupra părţilor şi asupra tuturor celor care-şi asumă o responsabilitate faţă de pacea şi securitatea internaţională să acţioneze pozitiv pentru pace”, a afirmat Kofi Annan.

Obiectivele Grupului de acţiune privind Siria sunt ”de a identifica etapele şi măsurile pentru a asigura aplicarea completă a planului în şase puncte şi a rezoluţiilor 2042 şi 2043 ale Consiliului de Securitate, inclusiv încetarea imediată a violenţelor sub orice formă”, declara anterior emisarul ONU.

Sursa: Agerpres