Poliţia a arestat săptămâna trecută un politician proeminent din Opoziţie, David Rath, acuzându-l de primire de mită. Alte şapte persoane au fost arestate şi acuzate de fapte de corupţie, de prejudiciu adus intereselor UE şi de regizarea unor licitaţii publice, în urma unei anchete care a presupus ascultarea telefoanelor şi înregistrarea ambientală a discuţiilor din birouri.
Rath, puternicul guvernator al provinciei Bohemia Centrală,  parlamentar social-democrat şi fost ministru al sănătăţii, a fost arestat luni, 21 mai, în timp ce părăsea „spaţiul în care a avut loc activitatea criminală“ având asupra sa circa 250.000 de euro, a spus procurorul Lenka Bradcova (ea are reputaţia de a fi o incoruptibilă, Corrado Cattani cu fustă). Dacă va fi condamnat, Rath riscă 12 ani de închisoare. Un judecător a hotărât ca politicianul să rămână în arest existând temerea că ar putea fugi din ţară sau că ar putea să-şi continue activitatea criminală ori să influenţeze martorii. Camera Deputaţilor îi va ridica şi imunitatea parlamentară într-una din şedinţele următoare.

Detalii spumoase dar încă neconfirmate (anchetatorii nu spun nimic public) apar în presa cehă. Site-ul de ştiri aktualne.cz, amintind că are la cunoştinţă de interdicţia de a publica, scrie că Rath ar fi primit mita respectivă pentru a aranja o licitaţie publică pentru renovarea unui castel din provincia sa, o lucrare de câteva milioane de euro, finanţată de UE. Potrivit presei, politicianul ducea banii ori într-o cutie de pantofi, ori într-una de vin. Iar avocaţii au confirmat un alt detaliu: Rath era înarmat în momentul arestării. Mai mult, spun ziarele citând surse informate, poliţiştii ar fi găsit încă peste un milion de euro ascuns sub podea în timpul percheziţiei la vila lui Rath.
Frumuseţea stă în detalii
Dacă aceste informaţii sunt reale, vom şti abia după ce oficialii vor da declaraţii. Oricum, fotografiile arată ofiţeri de poliţie ducând o maşină de numărat bani în casa parlamentarului, iar alţii ridicând câteva genţi etichetate „muniţie“ şi „puşcă de asalt“ din casa unei alte persoane arestate în acest caz. Rath, un doctor care adesea apare în public purtând papion şi cămăşi strâmte cu guler alb, a declarat că a primit o cutie de vin în timpul unei vizite şi că a rămas uimit când a văzut că era plină cu bani. El şi-a dat demisia din funcţia de guvernator, însă nu şi din cea de parlamentar, susţinând că este victima unei conspiraţii politice şi comparând cazul său cu cel al fostului premier ucrainean, Iulia Timoşenko. Evident, nu putem vorbi desprea manifestaţii de susţinere din partea publicului pe străzile Cehiei. Dimpotrivă, cehii, dezgustaţi de nivelul ridicat al corupţiei, postează asiduu pe internet glume inspirate din caz.

Multe cazuri de corupţie la nivel înalt în Cehia s-au fâsâit. Arestarea lui Rath – aparent în flagrant delict – îi face pe unii să vorbească despre o îmbunătăţire considerabilă a felului în care este abordată problema. „Se pare că poliţia nu mai evită figurile proeminente în ultima vreme. Este un semn că Cehia devine un stat european“, a declarat Karel Schwar­zenberg, ministrul de externe. Alţi rămân mai precauţi. Avocatul Vaclav Laska, fost investigator al poliţiei şi activist anticorupţie, a spus într-o discuţie online pe siteul idnes.cz că e nevoie de „două, trei arestări similare“ până când politicienii vor începe cu adevărat să respecte legea. Este clar că publicul a influenţat reacţia clasei politice. Partidul lui Rath, social-democrat, nu l-a sprijinit, o schimbare considerabilă faţă de ce s-ar fi putut întâmpla doar acum câţiva ani. Dimpotrivă, partidul i-a cerut să iasă din parlament. Până una alta, cazul este în faţa judecătorilor.

Eastern Approaches este blogul revistei The Economist pe teme legate de Europa Centrală şi de Est.