Conform sondajului printre membrii Asociaţiei, rezervele minime obligatorii ar putea fi menţinute, atât pentru lei, cât şi pentru valută.
De asemenea, analiştii se aşteaptă ca la finalul acestui an dobânda-cheie să fie de 5%, iar acelaşi nivel este prognozat şi pentru finalul lui 2013.
Rata rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru lei ar putea fi redusă la 12%, în decembrie 2012, şi la 10%, în decembrie 2013, în timp ce rata RMO la valută s-ar putea situa la 20%, în decembrie 2012, şi 15%, în decembrie 2013, arată sondajul AAFBR.

Ponderea membrilor asociaţiei care se aşteaptă la reducerea dobânzii de politică monetară la 5,25% este de 92% din numărul total al participanţilor la sondaj.

Principalele motive care ar putea sta la baza relaxării politicii monetare sunt reducerea inflaţiei şi persistenţa deficitului de cerere agregată.

77% dintre participanţii la sondaj au considerat că rezervele minime obligatorii pentru lei vor fi menţinute la acelaşi nivel (restul anticipând scăderi până la nivelul de 10%), iar 92% din participanţii la sondaj au considerat că rezervele minime obligatorii pentru valută nu vor fi modificate, (restul anticipând scăderi până la nivelul de 15%).