Kovacs a primit acest premiu pentru că, în calitate de proseoară în cadrul unei mici comunități, și-a dedicat peste 40 de ani din viață pentru conservarea tradițiilor.
În ceea ce privește mănăstirea ieșeană Golia, aceasta a fost premiataă la categoria ”Conservare”.
Premiile vor fi înmânate la 1 iunie în cadrul unei ceremonii la Mănăstirea Jerónimos de la Lisabona în prezența doamnei Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret și a lui Plácido Domingo, tenorul de renume mondial, președinte al Europa Nostra.
Șase dintre cele 28 de proiecte câștigătoare vor fi desemnate laureate ale „marelui premiu”, fiind astfel recunoscute drept cele mai marcante realizări ale anului 2012 în domeniul patrimoniului.
Cei 28 de câștigători au fost selectați dintre 226 de proiecte depuse în 31 de țări. Premiile cuprind patru categorii – conservare, cercetare, contribuții exemplare și educație, formare și sensibilizare.
Pentru fiecare categorie s-a reunit un juriu distinct compus din experți independenți din întreaga Europă. Toți câștigătorii primesc o placă sau un trofeu. Cei șase câștigători ai „marelui premiu” primesc, în plus, câte 10 000 de euro.
Premiile beneficiază de sprijinul programului Cultura al Uniunii Europene, care a investit, începând cu 2007, circa 30 de milioane de euro în cofinanțarea proiectelor de patrimoniu.
Și alte programe cu finanțare UE asigură sprijin: Fondul european de dezvoltare regională a alocat 6 miliarde de euro pentru cultură pentru perioada 2007-2013.
Din această sumă, 3 miliarde de euro sunt destinați pentru protejarea și conservarea patrimoniului cultural, 2,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii culturale și 775 de milioane de euro pentru cofinanțarea serviciilor culturale, precum formarea profesională, educația în domeniul artelor și al patrimoniului, promovarea itinerarelor culturale, etc.
Alți 150 de milioane de euro au fost puși la dispoziție începând cu 1998 prin intermediul programelor-cadru ale UE pentru cercetare și dezvoltare tehnologică.