“Preţurile practicate de Gazprom au un caracter politic şi nu unul economic”, a declarat Grybauskaite, comentând pentru presă polemicile dintre ţara sa şi unicul său furnizor de gaze naturale.
‘Diferenţa între preţurile pentru Lituania şi cele pentru piaţa mondială are o motivaţie pur politică. Aceasta este pentru că totul depinde de atitudinea conducătorilor ruşi faţă de cooperarea cu Lituania’, a adăugat ea. Preţul perceput Lituaniei de Gazprom este confidenţial, însă dna Grybauskaite apreciază că ţara sa plăteşte cu 30 până la 40 la sută mai mult decât Germania, de exemplu.
La sfârşitul lui ianuarie, Lituania a depus la Bruxelles o plângere împotriva Gazprom pentru abuz de poziţie dominantă. De asemenea, guvernul lituanian a acuzat, în martie, compania rusă că a violat prevederile unui contract încheiat cu Vilnius furnizând gaz la “un preţ incorect” şi că a exercitat o presiune politică asupra acestei ţări baltice, intrată în Uniunea Europeană în 2004. Aceste acuzaţii au fost respinse de Gazprom.