Până în luna octombrie a acestui an, 511 de persoane s-au întors în 12 state noi membre ale UE, în cadrul sistemului care are la bază repatrierea voluntară. 
Dintre cele peste 500 de persoane repatriate în primele 10 luni ale acestui an, 288, sau 56%, au fost trimise în România, 70 în Polonia, 55 în Letonia, 33 în Lituania, 26 în Republica Cehă şi 24 în Slovacia.
Alte ţări de origine pentru cei care au ales întoarcerea voluntară au fost Bulgaria, Ungaria, Malta şi Estonia. Nicio persoană nu a fost repatriată în Slovenia sau în Cipru până la sfârşitul lui octombrie 2010.
Schema de repatriere este condusă de către Reception and Integration Agency (Agenţia de recepţie şi integrare, RIA) care acţionează în numele Guvernului.
Rolul său în asistarea, în vederea repatrierii, a cetăţenilor europeni lipsiţi de mijloace materiale derivă dintr-o hotărâre de guvern din 2004, care atribuie Ministerului de Justiţie responsabilitatea de a susţine întoarcerea cetăţenilor din 10 state care au aderat la Uniunea Europeană în mai 2004. Aceasta a fost ulterior extinsă pentru a include România şi Bulgaria, care au aderat la UE în ianuarie 2007.
Separat, 325 persoane au fost repatriate în primele 11 luni ale anului 2010 în cadrul unui program de întoarcere voluntară asistată şi de reintegrare condus de către Organizaţia Internaţională pentru Migraţie din Dublin.
Organismul interguvernamental, care promovează legislaţia privind migraţia internaţională şi protecţia drepturilor migranţilor, a repatriat, sub auspiciile programului său de repatriere voluntară, persoane în 38 de ţări, printre care Georgia, Republica Moldova, Africa de Sud, Brazilia, Mauritius şi Nigeria.
Numărul de repatrieri în cadrul acestui program este în scădere în ultimii ani, cu 405 de persoane repatriate în 2009 şi 452 în 2008. Din 2001, organizaţia a asistat peste 2.600 de persoane să se întoarcă voluntar în peste 80 de ţări.
Programul este deschis solicitanţilor de azil şi imigranţilor vulnerabili din ţările Spaţiului Economic Neeuropean. Toţi beneficiarii sunt eligibili la asistenţă în vederea reintegrării la sosirea în ţara de origine.
SURSA: Agerpres