România pune în aplicare măsuri în plus pentru a asigura tranzitul cerealelor ucrainene prin țară. În schimb, va primi sume suplimentare în valoare de 100 milioane de euro pentru despăgubirea fermierilor afectați de criza cauzată de războiul din țara vecină, a anunțat europarlamentarul Rareș Bogdan.

„100 de milioane de euro în plus pentru fermierii afectați de războiul din Ucraina. Iată ce înseamnă să ne coodonăm eforturile!

După trei scrisori trimise de Delegația EPP România Comisiei Europene, intervenția președintelui Klaus Iohannis de după anunțul despăgubirilor ridicole inițiale, adică 54 de milioane total, din care Romania a luat doar 10,5 milioane euro, cererea mea directă adresată Ursulei von de Leyen din plenul Parlamentului, plus scrisoarea comună a 5 guverne, plus susținerea fără ezitări a președintelui Popularilor Europeni, Manfred Weber, iată că se mișcă lucrurile.

România va monitoriza toate transporturile

Comisia Europeană a înțeles că fermierii din câteva state riscă falimentul, căci cerealele lor stau în hambare și putrezesc. Din scrisoarea trimisă de Comisie guvernelor rezultă că aceasta se va asigura că tranzitul produselor agricole din Ucraina către beneficiari UE sau țări terțe este fără probleme.

România va sigila și monitoriza toate transporturile de cereale din Ucraina. Mai mult, Autoritatea Sanitar-Veterinară va controla la vamă nivelul de pesticide din produsele provenite din Ucraina” a scris Rareș Bogdan pe Facebook.

Rareș Bogdan a luat atitudine în Parlamentul European

Europarlamentarul Rareș Bogdan i-a pus din nou la zid oficialii UE pe care îi acuză că îi tratează pe români ca pe „cetățeni de mâna a doua” și le cere „să termine aceste negocieri scandaloase care ignoră aspirația românilor”.

„România nu este o țară de mâna a doua, și face față cu brio în criza geostrategică declanșată de Putin la granița sa. Refugiații ucraineni au găsit ajutor în România, și asta înainte ca Uniunea să deblocheze bani pentru ei.

România este principalul sprijin al Republicii Moldova pentru a rezista șantajului Moscovei si vom fi in continuare. Dacă nu ieșim din era ipocriziei, dacă nu ne întoarcem cu fața către problemele reale ale cetățenilor europeni, dacă nu realizăm că Rusia aplică principiul „divide et impera”, ne va costa scump.

Și nu vom mai putea decât să constatăm că Uniunea Europeana este slăbită in primul rând din interior prin indecizia unora și decizia ticăloasă a altora. Instituțiile reprezentative ale Uniunii Europene trebuie să-i trateze pe cetățeni în mod egal. Acum nu o fac!” a susținut Rareș Bogdan într-un discurs în Parlamentul European.