Se spune că iaurtul a fost descoperit din întâmplare în timpul explorării diferitelor metode de depozitare a laptelui. Originea sa este localizată de unii în Turcia, deși sunt alții care consideră că a apărut în Bulgaria sau Asia Centrală. În prezent, puteți găsi o mare varietate de prezentări și arome, precum și iaurt de băut sau grecesc.

Beneficiile iaurtului natural

  1. Iaurtul, fie el și iaurt de băut, este un aliment foarte hrănitor deoarece este una dintre cele mai bune surse de calciu, un nutrient cheie pentru menținerea sănătății bune a oaselor și a dinților. De asemenea, are un conținut ridicat de vitamina B12, o vitamină cheie în prevenirea bolilor de inimă. În plus, oferă un aport mare de fosfor și potasiu, care sunt substanțe care ajută direct sistemul imunitar, întărindu-l.
  2. Un alt beneficiu al iaurtului este conținutul ridicat de proteine, oferind o mare cantitate de energie pentru organism. De asemenea, proteinele sunt agenți activi în reglarea poftei de mâncare, deoarece cresc producția de hormoni care indică plenitudinea. Desigur, proteinele sunt una dintre bazele alimentelor și principalul combustibil pentru mușchii noștri. Puteți să optați pentru iaurt de băut pentru a vă lua aportul de proteine zilnice.
  3. Oferă o sănătate digestivă îmbunătățită. Acest lucru se datorează în principal probioticelor pe care le conține iaurtul, deoarece sunt foarte utile pentru bunăstarea sistemului digestiv, îmbunătățind tractul digestiv.
  4. Iaurtul întărește sistemul imunitar, acest lucru se datorează și conținutului său de probiotice, deoarece întăresc sistemul imunitar și reduc probabilitatea de a contracta o boală. În plus, are și proprietăți antiinflamatorii.
  5. Un beneficiu este și protecția pe care o oferă împotriva osteoporozei. Aceasta este o consecință directă a conținutului său ridicat de calciu dar și, deși într-o măsură mai mică, a existenței vitaminei D în compoziția sa.
  6. Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară datorită concentrației mari de grăsimi mononesaturate care oferă o doză considerabilă de colesterol „bun” (HDL) și ajută la reducerea tensiunii arteriale.
  7. Recuperarea după uzura fizică cauzată de exerciții fizice intense este, de asemenea, printre beneficiile iaurtului, deoarece are o mulțime de proteine ​​și carbohidrați.
  8. Iaurtul natural poate fi, de asemenea, bun pentru piele, deoarece nu interferează cu crearea și producerea de elastină și colagen, două componente foarte importante pentru sănătatea pielii.
  9. Iaurtul este bun pentru dinți, deoarece nu conține zaharuri care pot favoriza apariția cariilor dentare care, pe termen lung, pot duce la pierderea dinților. Pe lângă calciul menționat mai sus, care și el are grijă de sănătatea dentară.
  10. În cele din urmă, iaurturile sunt o sursă deloc neglijabilă de omega 3. Deși nu au concentrația pe care o are peștele gras sau alte alimente, este o opțiune grozavă pentru cei care au decis să urmeze o dietă vegetariană pe de-o parte. 

Unul dintre beneficiile iaurtului care a fost raportat recent, după studiile de la Harvard Medical School, este că există o relație între modificările florei bacteriene și condiții precum anxietatea și depresia. Aceste studii vorbesc despre comunicarea dintre intestin și creier, așa că ar putea fi adevărat că aceste stări psihice provoacă dureri și suferințe intestinale și invers. Deși nu există încă concluzii definitive, recomandarea este că probioticele pot fi luate în siguranță pentru a ajuta corpul și mintea să funcționeze. Poți consuma iaurt de baut împreună cu fructe sau cu cereale și este ideal să fie consumat înainte sau după activitatea fizică pentru a îți menține nivelul de energie. Poate fi mâncat și între mese ca și gustare, mai ales dacă are un conținut redus de grăsimi.