1 Decembrie 2023. Programul evenimentelor organizate la București

1 Decembrie 2023. La București, începând cu ora 09:00, va avea loc o ceremonie militară și religioasă pentru depunerea coroanelor de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I. Această ceremonie este dedicată memoriei eroilor români care și-au sacrificat viața pe câmpurile de luptă în slujba idealurilor naționale.

La ora 11:00, în Piața Arcului de Triumf din București, va avea loc parada militară, la care vor participa 2.400 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor.

Parada militară va include defilarea a aproximativ 250 de militari străini din detașamentele mai multor țări, precum și militari din țările aliate care contribuie la structurile NATO de pe teritoriul României. Dispozitivul de defilare al tehnicilor militare va cuprinde aproximativ 130 de mijloace tehnice, iar dispozitivul aerian va include 40 de aeronave militare românești. Din acestea, 23 de echipamente militare terestre și aeriene vor aparține militarilor străini participanți.

După încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piața Arcului de Triumf va avea oportunitatea de a vizita standuri expoziționale cu tehnică militară, deschise în zonă până la ora 14:00.

La Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” din București, începând cu ora 13:00, va fi vernisată Expoziția „Tricolorul – simbol identitar al unității românilor în costumul popular”. Această expoziție este organizată în contextul celebrării a două evenimente importante – Ziua Națională a României și împlinirea a 100 de ani de la fondarea Muzeului Militar Național de către Regele Ferdinand I, la 18 decembrie 1923.

Evenimentele din București se vor încheia vineri, 1 decembrie, începând cu ora 19:00, cu retragerea cu torțe a militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”. Traseul retragerii va include Palatul Cercului Militar Național, Calea Victoriei, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni și sediul brigăzii.

Restricţii de circulaţie în Bucureşti

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, Brigada Rutieră a Capitalei va implementa măsuri pentru a asigura fluența în trafic în vederea desfășurării evenimentelor organizate la Arcul de Triumf. Iată detaliile restricțiilor de circulație:

Până la ora 14:30:

 • Restrângerea traficului rutier pe benzile I, II și III în Piața Arcul de Triumf, pe sensul dinspre Piața Presei Libere către Piața Victoriei, de la Aleea Primo Nebiolo până la Arcul de Triumf și pe Str. Alexandru Constantinescu, de la Arcul de Triumf până la Bd. Mărăști, pe ambele sensuri de mers, pentru amplasarea/demontarea tribunei oficiale.
 • Restrângerea bretelei de circulație dintre Bd. Mareșal Alexandru Averescu și Șos. Kiseleff.
 • Restrângerea spațiului interzis circulației, dispus în spatele Arcului de Triumf, între Bd. Mareșal Alexandru Averescu și Bd. Mareșal Constantin Prezan.

Până la ora 14:30:

 • Restrângerea traficului rutier pe Șos. Kiseleff și străzile adiacente, între Piața Victoriei, Piața Arcul de Triumf și Piața Presei Libere, cu mențiunea că în pasajul de la Piața Presei Libere se va permite circulația doar către Piața Montreal.
 • Restrângerea traficului pe Bd. Mareșal Constantin Prezan, între Piața Charles de Gaulle și Piața Arcul de Triumf, precum și pe străzile adiacente.
 • Restrângerea traficului pe Str. Alexandru Constantinescu, între Bd. Mărăști și Piața Arcul de Triumf.
 • Restrângerea traficului pe Bd. Mareșal Alexandru Averescu, între Bd. Mărăști și Piața Arcul de Triumf, precum și pe străzile adiacente.
 • Restrângerea traficului pe Str. Arh. Ion Mincu, Str. Barbu Delavrancea, Str. Nicolae Ionescu, Str. Ady Endre, Str. Sg. Vasile Dorobanțu, Str. Docenților, Str. Mahatma Gandhi și pe Str. Petofi Sandor.
 • Restrângerea traficului pe Str. Clucerului, între Str. Arh. Ion Mincu și Bd. Mareșal Alexandru Averescu, precum și pe străzile adiacente către Bd. Ion Mihalache.
 • Restrângerea traficului pe Str. Gheorghe Brătianu, între Str. Arh. Ion Mincu și Str. Docenților, precum și pe străzile adiacente către Bd. Aviatorilor.
 • Restrângerea traficului pe Str. Uruguay, între Bd. Aviatorilor și Șos. Kiseleff, precum și pe străzile adiacente către cele două bulevarde.
 • Restrângerea traficului pe Str. Monetăriei și pe Aleea Primo Nebiolo.
 • Eliberarea parcării dispuse în rondul Kiseleff.

Până la ora 17:00:

 • Închiderea alveolei în dreptul stației STB, din Piața Arcul de Triumf, pe sensul de mers dinspre Bd. Mareșal C-tin Prezan către Piața Presei Libere, pentru amplasarea sistemului de sonorizare.

Până la ora 18:00:

 • Restrângerea parcării/staționării voluntare în supralărgirea Șos. Pavel D. Kiseleff (rond Kiseleff) din dreptul Monumentului Infanteriei.
 • Restrângerea parcării autovehiculelor pe Str. Docenților.
 • Restrângerea parcării/staționării voluntare pe Aleea Pescăruș (între Intrarea Pescăruș și Restaurantul Pesc