Alcatel-Lucent estimează că 80% dintre viruşii care au afectat reţelele mobile în prima jumătate a anului 2015 au provenit de pe PC-uri şi laptop-uri cu sistem de operare Windows. Procentajul s-a schimbat considerabil în ultimii doi ani, când sursele de contaminare a reţelelor mobile erau împărţite în mod egal între dispozitivele cu Windows şi Android.

'PC-urile şi laptopurile sunt ţintele preferate ale hackerilor, care găsesc mereu metode noi de a profita de vulnerabilităţile sistemului de operare Windows. Astfel a crescut şi numărul de viruşi prezenţi pe smartphone-uri. Telefoanele mobile au devenit principala cale de acces pe Internet', potrivit companiei de telecomunicaţii.

Una dintre concluziile raportului este şi faptul că infractorii cibernetici profită rapid de oportunităţile unice oferite de terminalele mobile pentru a răspândi viruşii – 10 din 25 dintre cele mai răspândite ameninţări pe smartphone-uri sunt distribuite prin intermediul jocurilor şi a aplicaţiilor gratuite.

Aplicaţiile performante permit monitorizarea de la distanţă a acţiunilor întreprinse de proprietarii telefonului, supraveghează apelurile, SMS-urile, emailul şi navigarea pe Internet a utilizatorului. În timp ce aplicaţia poate fi utilizată în scopuri legitime, precum supravegherea parentală a dispozitivelor copiilor, poate fi folosită şi în scopuri ilegitime.

'Smartphone-urile sunt platformele ideale pentru supravegherea instituţională şi personală, dar şi pentru furtul informaţiilor, atacuri cibernetice în companii şi insituţii publice, precum şi pentru fraudele informatice bancare sau cele realizate prin intermediul publicităţii. Ele pot fi utilizate pentru a fotografia, filma, înregistra, scana transmiţând astfel imediat informaţii către un site securizat pentru analiză. Acesta este şi motivul pentru care Alcatel-Lucent recomandă soluţii de securitate care detectează viruşii înainte ca aceştia să provoace daune', a afirmat Patrick Tan, general manager Network Intelligence la Alcatel-Lucent.

De asemenea, numărul de viruşi transmişi prin intermediul reclamelor este în creştere în 2015. Astfel de viru?i sunt nefavorabili pentru smartphone-uri. Motive Security Labs a identificat recent BetterSurf, un virus creat pentru Windows, dar care se transmite prin jocuri şi aplicaţii gratuite. Odată instalat, utilizatorii de Internet Explorer, Firefox şi Chrome vor observa un plug-in care trimite pop-uri deranjante pe paginile web. Deşi pare banal, publicitatea transmisă în acest mod este foarte periculoasă pentru un sistem de operare. Sunt de multe ori modalitţi de phishing care instalează alţi viruşi sau au o activitate frauduloasă.

Raportul Motive Security Labs a analizat 25 de posibile ameninţări la adresa telefoanelor mobile, cele mai importante fiind aplicaţiile de pe smartphone-uri care spionează apeluri, SMS-uri, localizează, monitorizează e-mailurile şi navigarea pe Internet, programe de tip scareware care sustrag banii utilizatorului pe motiv că datele de pe telefonul său au fost criptate, aplicaţiile care presupun furtul de identitate prin intermediul telefonului, viruşii de tip 'cal troian' pentru mediul bancar care tind să fure identităţile bancare ale clienţilor şi numerele cardurilor, 'Calul troian prin SMS' prin care hackerii le cer utilizatorilor via SMS să trimită bani către diverse numere, viruşii care folosesc informaţii personale fără autorizaţie pentru a trimite pop-uri enervante.

Raportul a identificat şi o aplicaţie proxy care permite hackerilor să intre anonim pe Internet prin intermediul unui telefon virusat, pe cheltuiala proprietarului dispozitivului. Raportul Motive Security Labs evidenţiază şi una dintre ameninţările posibile despre care s-a discutat în 2015 – Stagefright. Este o vulnerabilitate multimedia a sistemului de operare Android care permite hackerilor să preia controlul telefonului trimiţând un MMS cu un ataşament special. La primirea mesajului, sistemul de operare Android deschide automat ataşamentul şi în acest mod se virusează telefonul fără ca utilizatorul să facă nimic. Conform estimărilor, Stagefright ar putea afecta aproximativ un miliard de dispozitive.