"Ceea ce se întâmplă acum în piaţa RCA se întâmpla în ţările vestice acum 20 de ani, îmi spuneau colegii de la EIOPA – autoritatea europeană pentru asigurări şi pensii. Portofoliile sunt mult mai sănătoase decât acum cinci ani. Nu mai există argumente fundamentale pentru creşterea primelor RCA. Există premise pentru dezvoltarea sustenabilă pe baza nivelului actual de prime notificate. A crescut predictibilitatea în piaţă, inclusiv pentru noi. Suntem în stare să spunem că aşteptările acestui final de an sunt ca rata daunei combinate să ajungă în jur de 100 şi să nu mai avem devierile pe care le avem astăzi. Ne-am uitat individual la toate categoriile de cheltuieli şi de venituri. Există o dimeniune magică 65-35, respectiv 65% – rata daunei, 35% – cheltuieli operaţionale, 5% – profit', a arătat Mişu Negriţoiu.

Potrivit preşedintelui ASF, au fost identificate cele mai importante probleme din sistem, au fost realizate acţiunile de corectare a deficienţelor, iar autorităţile nu anticipează probleme majore ce pot afecta funcţionarea pieţei.

Tariful mediu al poliţelor RCA a fost anul trecut de 657 lei, cu 13,3% mai mare faţă de 2014, cel mai ridicat nivel înregistrat în perioada 2010 – 2015, potrivit datelor ASF. Pe piaţa locală RCA operează companiile Allianz-Ţiriac, Asirom, City Insurance, Carpatica Asig, Euroins, Generali Romania, Groupama, Omniasig şi Uniqa. În 2015 au mai activat pe această piaţă ABC Asigurări – autorizaţia a fost retrasă la cererea companiei) şi Astra Asigurări – în faliment.

Cei mai mari jucători pe segmentul RCA sunt Euroins, Carpatica şi Asirom, urmaţi de City Insurance şi Omniasig. Numărul de poliţe RCA în vigoare, la finele anului 2015, a fost de 5,19 milioane. AGERPRES