O poveste din nobilime, cu un „El“ și o „Ea“, „veche de când lumea“ , e cusută frumos de Tibor T., la poalele unei cetăți, undeva în munții din Ținutul Secuiesc. Din cetate nu a mai rămas decât un turn, ca o urmă a unui trecut încărcat cu amintiri învățate parcă pe de rost și povestite de fiecare ghid care însoțește câte un grup de turiști. Tibor face parte dintr-o asociație care promovează de mai mulți ani Covasna, iar povestea aleasă de el s-a păstrat alături de alte legende care colorează cele peste 200 de conace din județ. Astăzi, zona secuimii se pregătește să se relanseze, legendele cu „iz de dragoste“ fiind doar o mică parte din ceea ce poate oferi turiștilor. 

„Șansa de creștere a turismului românesc nu este din zona spre care se îndreaptă acum aproape toată energia autorităților. Străinii vor veni la noi pentru lucrurile simple, pentru experiențe, pentru tradiții. Este un trend la nivel mondial, iar noi putem avea din plin de câștigat. Aș promova masiv etniile din România – sași, secui, lipoveni, tătari, turci – și aș face proiecte pentru a scoate în față diversitatea fantastică a țării, aș miza pe autenticitate și experiențe“, spune Răzvan Pascu, fondator al Asociaţiei Travel Focus şi Managing Partner al agenţiei de PR şi Evenimente, Travel Communication România.

Astăzi, turismul reprezintă 2% din tot ce înseamnă cifra de afaceri a județului Covasna și, spun reprezentanții Consiliului județean, „această cifră arată că mai este loc pentru dezvoltare“. 

„Chiar anul trecut am terminat strategia de dezvoltare a județului Covasna. Există un potențial uriaș în această zonă. Avem conace cu o puternică amprentă culturală, avem peste 1.000 de ape minerale în județ“, detaliază ei. Aşa că, odată ce treci de „hopul cazării“ – se pare că este singura problemă cu care se confruntă această zonă: ofertele sunt mult reduse față de cerere -, îți faci apoi o listă cu tot ce poți vizita. Și nu numai. 

Investiții în hoteluri

De departe, unul dintre cele mai vizibile hoteluri din zonă este Grand Hotel Balvanyoș (Băile Balvanyoș), cu un Spa deschis recent în urma unei investiții de peste 3 milioane de euro, aparținând foștilor proprietari de la DOMO. Iar ca noutate, spun reprezentanții companiei, hotelul face parte dintr-un proiect pilot care încurajează energia verde. „Adică eram nefericiți de consumul pe care îl aveam cu energia electrică și am accesat acest proiect care ajunge undeva la 0,5 milioane de euro. Ne îndreptăm către un consum de energie zero. Practic, vom reduce consumul de energie electrică și termică undeva la 80% față de valoarea actuală“, punctează aceștia. 

Însă hotelurile nu sunt singura opțiune pentru cazare, existând în zonă și pensiuni, unde costul pentru o cameră nu depășește 60 – 70 de lei pe noapte. „Ultimele zile petrecute în județul Covasna au fost unice, așa cum unică a fost fiecare călătorie în această zonă, în ultimii patru ani. Am călătorit prin toată lumea și am stat de multe ori 
în locuri incredibil de frumoase. Urmăresc statistici, cunosc piața și trendurile, particip la evenimente internaționale. Și chiar pot face comparații corecte“, mai spune Răzvan Pascu.

 

Nu e de mirare că Prinţul Charles al Marii Britanii petrece câteva zile de vacanță în fiecare an în județul Covasna. Acesta vine la conacul său din satul Valea Zălanului, din comuna Malnaş și participă la tradițiile și obiceiurile localnicilor. 

Puncte de interes, tradiții și obiceiuri

În altă ordine de idei, ce poate face astăzi un turist obișnuit care vine să-și petreacă vacanța în Ținutul Secuimii? Ei bine, după ce ia parte la tot felul de activități tradiționale – decorare de turtă dulce, realizarea unor păpuși din pănuși sau prepararea de kurtoskalacs -, este musai să-și pună în ordine toate atracțiile turistice: Ghelnița, biserica fortificată Sf. Emeric cu picturi murale din legenda Sf. Ladislau; Harale, satul dogarilor; o vizită scurtă la moara cu apă unde să facă pâine de casă cu cartofi și prânz la ceaun. Cu o mențiune: Moara Virag este o moară de apă din secolul al 19-lea, considerată astăzi monument istoric, iar locul unde funcționează a fost amenajat ca centru turistic, având 52 de locuri de cazare. 

 

Și încă ceva: în județul Covasna există și centrul de băi Hătuica, având ape recunoscute pentru proprietățile lor terapeutice. Aici, o baie cu apă caldă costă 10 lei pentru 30 de minute, în timp ce o baie cu hidromasaj costă 12 lei. Acest centru a fost construit în 2011, iar doi ani mai târziu a fost introdus în circuitul turistic. Investiția a ajuns la circa 2,6 milioane de lei, dintre care 1,5 milioane de lei au fost asigurați de fostul Minister al Dezvoltării Regionale și Turismului, iar restul de autoritățile locale.

Turism de aventură

Covasna este recunoscută și pentru un alt tip de turism: cel de aventură. Benedek Bernadett, administrator Adventure Expert, tocmai a investit circa 250.000 de euro în lansarea unui segment de turism de aventură, 2016 fiind primul an în care a început să promoveze „plimbările cu adrenalină“. Pentru o vizită cu „ranger quad“ la ruinele cetății Balvanyoș și la Lacul Sfânta Ana costul ajunge la 140 de lei, timp de trei ore, în timp ce o plimbare de o oră cu un „mountaincart“ sau un „mountainroller“ costă 69 de lei. Tot 69 de lei pe oră plătește și un turist care dorește să facă „SUP“ pe Lacul Sfânta Ana. 

Astăzi, oferta turistică a județului Covasna este foarte accesibilă, atât pentru turiștii români, cât și pentru străini, care reprezintă circa 25% din totalul celor care vin aici, anual. (În luna iunie, Asociaţia Travel Focus și Asociația pentru Promovare a Turismului din Covasna au organizat un info trip în această zonă).