Conform ediției din acest an a TOP 300 Capital Cei mai bogați români, averea familiei Adamescu a fost estimată între 410-430 milioane de euro, ceea ce înseamnă mai puțin de jumătatea din valoarea businessului din urmă cu un an.

La mijlocul luni mai, procurorii DNA au anunţat că multi-milionarul este cercetat pentru dare de mită. ”În cursul lunii decembrie 2013, suspectul a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 de euro, respectiv 5.000 de euro inculpaţilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, judecători la Tribunalul Bucureşti, pentru ca magistraţii să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era suspectul Dan Grigore Adamescu”, susţin anchetatorii. Cei doi judecători făceau parte dintr-un lot de patru magistraţi de la Tribunalul Bucureşti care fuseseră reţinuţi pentru mai multe infracţiuni de luare de mită în legătură cu unele dosare de insolvenţă pe care trebuia să le soluţioneze.

Mai mult, la începutul lui iunie, procurorii l-au reţinut pe Dan Adamescu, iar instanţa a decis să aprobe emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele acestuia. Câteva săptămâni mai târziu, omul de afaceri şi alte zece persoane (între care cei patru judecători, patru practicieni în insolvenţă şi un alt om de afaceri cunoscut, Iosif Armaş) au fost trimişi în judecată. Singurul aspect pozitiv pentru deţinătorul uneia dintre cele mai mari averi din România este că, la finele lui august, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis că el să fie scos de după gratii şi să fie judecat în arest la domiciliu.

Astra, probleme fără sfârşit

În acelaşi timp, 2014 a adus o veste proastă pentru una dintre cele mai importante afaceri ale familiei. Grupul francez AXA a anunţat în toamnă că nu mai vinde asigurările de viaţă din România către compania Astra Asigurări controlată de Dan Adamescu şi rudele sale. ”Contractul de vânzare a operaţiunilor de asigurări AXA Life Insurance România către Astra Asigurări, anunţat în data 29 noiembrie 2013, a încetat. AXA continuă să evalueze opţiunile strategice, luând în considerare interesul clienţilor şi al angajaţilor săi din România”, se arată într-un comunicat emis de francezi.

Tranzacţia anulată de AXA (prin care în Astra ar fi urmat să intre peste 21 de milioane de euro) era foarte importantă pentru redresarea comapniei de asigurări a familiei Adamescu. Firma fusese plasată sub administrare specială în februarie 2014 şi ajunsese, la mijlocul anului, să aibă un coeficient de lichiditate de doar 0,03, cu mult sub cerințele ASF (care au ca ţintă un coeficient de 1) și în scădere substanțială față de nivelul din decembrie 2013, adică 0,12. Administratorul special al Astra Asigurări, KPMG, arăta, într-o adresă trimisă Autorităţii de Supraveghere Financiară: „Faptul că Astra nu va beneficia de lichidităţile obţinute în cadrul majorării de capital social AXA (…) va avea consecinţe negative nu numai asupra Astra şi a asiguraţilor acesteia, ci şi, potenţial, asupra stabilităţii pieţei de asigurări în ansamblu“. După căderea înţelegerii cu AXA, singura şansă pentru Astra pare a fi ca mărirea de capital de 490 de milioane de lei, aprobată de acţionarii ei în luna mai, să meragă până la capăt. De unde vor veni aceste fonduri este, la data scrierii acestor rânduri, greu de spus.

Alte veşti proaste

În primăvara acestui an, familia Adamescu a pierdut şi blocul de birouri Omega City Business Center, o clădire cu o suprafaţă construită de peste 16.000 de metri pătraţi situată în zona Nerva Traian din Bucureşti. Imobilul, în care îşi au sediul, printre altele, Astra Asigurări şi cotidianul România liberă, a fost reposedat de către Piraeus Bank în contul unui credit restant şi a fost scos la licitaţie în vară pentru 14 milioane de euro. Cum clădirea nu şi-a găsit cumpărătorii, preţul ei a scăzut, potrivit site-ului băncii, la 10 milioane de euro.

Cum nici renovarea şi modernizarea Hotelului Rex din Mamaia (care a fost închis în 2011 în urma unui incendiu) nu s-a finalizat încă (deşi în 2013 se preconiza ca unitatea să funcţioneze la întreaga capacitate încă din acest sezon estival), o sursă importantă de venituri pentru familia de antreprenori a rămas în continuare trasă pe dreapta.

Singurele veşti ceva mai bune vin din partea celorlalte companii importante pe care Dan Adamescu şi rudele sale le controlează sau în care deţin participaţii importante. Este vorba de Unirea Shopping Center, care a raportat în 2013 o cifră de afaceri de 17 milioane de euro şi un profit de un milion de euro, sau de Hotelul Intercontinental din Capitală, a cărui cifră de afaceri a atins aproape 10 milioane de euro şi care a terminat anul cu profit (ce-i drept, unul modest, de doar câteva mii de euro). Vor fi ele suficient de puternice pentru a ţine pe linia de plutire imperiul de afaceri al lui Adamescu? Vom vedea asta în lunile ce vor urma.