Decizia ministrului israelian al Apărării Moshe Yaalon contravine aşteptărilor armatei israeliene, notează cotidianul gratuit, cunoscut pentru abordarea unor poziţii apropiate premierului Benjamin Netanyahu.

Potrivit publicaţiei, această decizie este legată de constrângeri bugetare, de lecţiile trase din cele 50 de zile de război din această vară în Fâşia Gaza şi de acordul încheiat recent cu Washingtonul pentru o nouă comandă costisitoare de avioane de luptă americane F-35.

Israelul intenţiona să achiziţioneze şase V-22, potrivit Israel Hayom, fapt ce ar fi făcut din această ţară singura, în afară de Statele Unite, care să poată mobiliza astfel de aparate.

Însă, după războiul din Fâşia Gaza, soldat cu aproape 2.200 de morţi de partea palestiniană şi peste 70 de cea israeliană, Yaalon a decis să pună accentul pe construcţia de blindate şi sporirea stocului de muniţii de precizie, potrivit cotidianului.

"Unii se tem că, într-un moment în care relaţiile israeliano-americane sunt deja tensionate, decizia lui Yaalon ar putea să scoată din fire administraţia americană", afirmă Israel Hayom pe site-ul său de Internet.

"Yaalon va trebui să convingă Statele Unite că decizia a fost luată în mod obiectiv şi doar în baza intereselor naţionale", continuă publicaţia.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Israel, aflate în dificultate de mai multe luni, au devenit şi mai tensionate în cursul acestei săptămâni din cauza unor afirmaţii ale unui oficial din cadrul administraţiei americane făcute într-un articol al publicaţiei The Atlantic. Declarațiile erau axate pe relaţiile dificile dintre Barack Obama şi Benjamin Netanyahu. Astfel, un oficial american de rang înalt afirma, sub acoperirea anonimatului, că, "în ceea ce îl priveşte pe Bibi Netanyahu, acesta este un laş".

Casa Albă a reacționat imediat și s-a angajat să facă lumină asupra relaţiei "constructive" dintre Barack Obama şi Benjamin Netanyahu, luând distanţă de declaraţiile oficialui american.

"Aceste declaraţii nu reflectă, în mod sigur, poziţia administraţiei" Obama, a declarat Alistair Baskey, un purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională. Astfel de declaraţii sunt "deplasate şi contraproductive", a apreciat Baskey.

"Preşedintele Obama şi premierul Netanyahu au o relaţie constructivă şi eficientă", a subliniat la rândul ei Susan Rice, consiliera pentru Securitate Naţională a şefului administrației de la Washington. "Relaţiile dintre cele două ţări sunt, din multe puncte de vedere, mai solide ca oricând", a adăugat ea, recunoscând totuşi că există dezacorduri în unele chestiuni.