Iranul ameninţă că va lovi bazele americane

Iranul amenință:

„Răspunsul nostru va fi mult mai amplu decât acţiunea militară din această noapte, dacă Israelul va riposta împotriva Iranului”, a declarat şeful Statului Major al forţelor armate iraniene, generalul-maior Mohammad Bagheri, la televiziunea de stat.

Acesta a adăugat că Teheranul a avertizat Washingtonul că orice eventuală susținere a represaliilor israeliene va fi urmată de luarea în vizor a bazelor americane.

Comandantul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, Hossein Salami, a avertizat că Teheranul va răspunde la orice atac israelian împotriva intereselor, oficialilor sau cetățenilor iranieni.

Potrivit relatărilor din presă, care citează oficiali de rang înalt ai administrației americane, președintele SUA, Joe Biden, i-a comunicat premierului Benjamin Netanyahu că SUA nu vor susține niciun contraatac israelian împotriva Iranului.

Se pare că Biden i-a spus lui Netanyahu că SUA se vor opune oricărui contraatac israelian. CNN relatează, la rândul său, că Biden a spus că SUA nu va participa la niciun astfel de răspuns.

Iranul a atacat Israelul după o lovitură asupra clădirii consulatului iranian din Damasc

Atacurile Teheranului au fost lansate după o presupusă lovitură aeriană israeliană asupra clădirii consulatului iranian din capitala siriană Damasc, la 1 aprilie, care a ucis mai mulţi comandanţi ai Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice, inclusiv doi generali.

Hamas, mişcarea palestiniană susţinută de Iran, a apărat atacul Iranului asupra Israelului, care a implicat un val mare de aproximativ 300 de drone de atac şi rachete.

„Noi, cei din Hamas, considerăm operaţiunea militară condusă de Republica Islamică Iran un drept natural şi un răspuns meritat la crima de a ataca consulatul iranian din Damasc şi la asasinarea mai multor lideri ai Gardienilor Revoluţiei”, afirmă gruparea palestiniană cu care Israelul este în război, într-un comunicat.

În total, şapte membri ai Gărzii Revoluţionare şi şase sirieni au murit în bombardamentul atribuit Israelului asupra consulatului iranian din Damasc de la 1 aprilie, pentru care, aşa cum se întâmplă de obicei în acest tip de cazuri, Israelul nu şi-a revendicat responsabilitatea.

Hamas a cerut, de asemenea, restului ţărilor arabe, „popoarelor libere ale lumii şi forţelor de rezistenţă din regiune” să-şi continue sprijinul pentru „libertatea şi independenţa” poporului palestinian, cu referire la războiul pe care Israelul îl poartă în Fâşia Gaza şi care s-a soldat până acum cu peste 33.600 de morţi în peste şase luni de conflict.

Rachetele au fost doborâte

Majoritatea dronelor iraniene care au survolat spaţiul aerian al Siriei în timpul loviturilor efectuate de Teheran în cursul nopţii au fost doborâte de avioane israeliene şi americane înainte de a ajunge la ţintele lor din Israel, au afirmat două surse occidentale din domeniul serviciilor de informaţii. Acestea au declarat pentru Reuters că interceptările aeriene au doborât zeci de rachete şi drone lansate de Iran care au zburat deasupra sudului Siriei, în provincia Deraa, a Înălţimilor Golan siriene şi a mai multor locaţii din estul Siriei, de-a lungul graniţei cu Irakul.

Iordania, la rândul ei, a interceptat câteva obiecte zburătoare care au intrat în spaţiul său aerian în cursul nopţii şi spune că a făcut-o pentru a asigura siguranţa cetăţenilor săi, potrivit unui comunicat al cabinetului de la Amman. „Câteva schije au căzut în mai multe locuri în acest timp, fără a provoca pagube semnificative sau vătămări ale cetăţenilor”, adaugă declaraţia cabinetului iordanian.

Iordania, care se află între Iran şi Israel, şi-a pregătit apărarea aeriană pentru a intercepta orice dronă sau rachetă care i-ar fi încălcat teritoriul, au afirmat două surse de securitate regionale.