Ministerul Energiei a lansat spre consultare publică rapoartele sesiunilor de lucru din cadrul procesului de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016-2030. În document se arată că statul doreşte să introducă o taxă de poluare pentru centralele de apartament.

"Introducerea în legislație a unor prevederi privind plata unei taxe de poluare pentru deținătorii de surse de încălzire poluante, nesigure și neeficiente, conform principiului „poluatorul plătește”, taxă ce poate fi aplicată pe volumul de gaz natural furnizat; astfel de taxe trebuie să urmărească evitarea discriminării consumatorilor", se arată în documentul guvernamental.

 

În urmă cu ceva timp, un oficial al RADET a vorbit despre o eventuală taxă pentru cei care au centrale de apartament.

'Nimeni până acum nu v-a luat o taxă pentru că dvs daţi la coş – la nivelul vecinului de deasupra dvs – noxe. El nu poate să îşi deschidă fereastra vara, când vă produceţi apa caldă, pentru că îi daţi în nas noxele. Azi nu vă pune nimeni să plătiţi. Nu se ştie ce se va întâmpla mâine', declarase în urmă cu ceva timp directorul general al RADET, Valentin Viţalariu.

Conform unui studiu RADET, pentru o temperatură interioară de 20 de grade, la un apartament de două camere (consum 6,2 Gcal/an), în sistem centralizat, preţul subvenţionat pentru populaţie este de 164,40 lei/Gcal, iar pentru cei care au centrală termică de apartament este de 355,74 lei/Gcal. Pentru un apartament de trei camere (consum 8,22 Gcal/an), pentru cei care au centrală termică de apartament, preţul este de 355,74 lei/Gcal, iar pentru un apartament de patru camere (la un consum de 10,52 Gcal/an) preţul este de 290,30 lei/Gcal.

 

Ministerul Energiei a lansat spre consultare publică rapoartele sesiunilor de lucru din cadrul procesului de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, iar cei interesaţi pot depune, până la data de 31 mai 2016, sugestii, opinii şi recomandări prin intermediul formularului pus la dispoziţie pe pagina de Internet a Ministerului Energiei, în secţiunea Strategie Energetică. Acestea vor fi luate în considerare în elaborarea documentului integrat de analiză calitativă a sectorului energetic românesc.