'Am instituit de la 1 februarie a.c. o nouă procedură de înregistrare în scop de TVA, iar această măsură a avut un efect remarcabil, prin creşterea gradului de colectare a taxei pe valoarea adăugată la bugetul de stat. În România există un mare număr de firme fantomă, iar noua procedură de înregistrare a dus la diminuarea numărului acestor firme. Lunar, scoatem din piaţă sute de firme cu comportament fantomă', a afirmat Gelu Diaconu.

Despre procedura de înregistrare în scopuri de TVA şi probelemele create de aceasta pentru firme, Capital a scris aici:

Potrivit acestuia, agricultura din România are o sarcină fiscală mult mai mică decât a celorlalte ţări din Uniunea Europeană.

'În condiţiile în care la noi peste 40 la sută din populaţia ţării trăieşte în mediul rural, autoconsumul acestei categorii de populaţie se află în afara fiscalizării. Totodată, agricultura din România are o sarcină fiscală mult mai mică decât a celorlalte ţări din Uniunea Europeană. Nu în ultimul rând, există categoria micilor meşteşugari, de asemenea, în mare parte nefiscalizată', a mai spus preşedintele ANAF.

Acesta a precizat că evaziunea în materie de achiziţii intracomunitare reprezintă la ora actuală o excepţie.

'Datorită acţiunilor antifraudă, astăzi evaziunea în materie de achiziţii intracomunitare reprezintă excepţia şi se produce în general pe transporturi de cantităţi mici. Nu în ultimul rând, vreau să vă asigur că fiscul face la ora actuală tot ce îi permite legislaţia pentru recuperarea prejudiciilor din infracţiuni. Avem deja un program de îmbunătăţire a structurilor administrative, iar de la 1 ianuarie vom avea maşini ale structurii de executări silite, aşa cum există maşini ale structurii de antifraudă. În ceea ce priveşte confiscarea marilor averi, vă recomand să mai aşteptaţi câteva zile şi vă asigur că veţi avea mari surprize', a mai spus Gelu Diaconu.

Preşedinte ANAF a menţionat că este posibil ca România să iasă în câteva zile din procedura de infringement.

'În 2013 durata medie a rambursării TVA era în România de 180 de zile, motiv pentru care România a intrat în infringement. Din această procedură vom ieşi probabil în următoarele zile, deoarece durata de rambursare a TVA s-a redus la aproximativ 60 de zile', a precizat Diaconu.