Liviu Dragnea a fost foarte ferm săptămâna trecută, afirmând clar că nu va renunța la aceaastă nominalizare, și e singura varinată susținută de PSD pentru funcția de premier. Însă președintele nu a ținut cont de aceste declarații.

Potrivit Constituției, sunt două scenarii cu impacte economice majore în sensul negativ, care ar putea fi puse în scenă de războiul politic dintre cei doi lideri.

Rezultatele lipsei de înțelegere între partide și președinte în legătură cu viitorul ocupant de la Palatul Victoria pot fi drastice pentru fiecare din cei doi actori constituționali: dizolvarea Parlamentului și suspendarea președintelui. Dacă nu se ajunge la o înțelegere, partidelor li se poate impune un premier, pe care il pot însă respinge în Parlament de două ori. Dacă persoana respectivă este respinsă de două ori, președintele dizolvă Parlamentul și se fac alegeri anticipate.Aceasta este strategia pe care i-o lasă la îndemână Constituția șefului statului.Și Parlamentul are armele sale, adică demararea procedurii de suspendare a președintelui, pe acest motiv. Constituționalistul spune că un scenariu posibil ar fi acela ca Parlamentul, iî intervalul dintre prima respingere a propunerii de premier și o a doua nominalizare, să demareze procedura de suspendare a președintelui. La fel, este posibil ca legislativul să înceapă suspendarea și după ce a acceptat, amenințat fiind cu dizolvarea, propunerea președintelui pentru postul de șef al guvernului.

Ambele scenarii pot aduce consecințe economice dezastruoase, în principal pe cursul de schimb euro leu.r