Rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) a consemnat, de asemenea, o creştere cu 60% în primele 6 luni ale anului 2016 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, ridicându-se la 90 de milioane de dolari, în timp ce cifra de afaceri brută s-a diminuat în primul semestru cu 14%, până la 1,7 miliarde de dolari. 

Potrivit sursei citate, evoluţia pozitivă a indicatorilor companiei a fost susţinută de cantitatea de materie primă prelucrată în prima jumătate a anului 2016 de rafinăriile Petromidia şi Vega (+4%), în condiţiile optimizării proceselor tehnologice. Vânzările de carburanţi au fost, de asemenea, în creştere, în special pentru piaţa internă (+10% în S1 2016 comparativ cu perioada similară a anului 2015). 

'Performanţele constante ale Rompetrol Rafinare au fost realizate în urma investiţiilor susţinute de KMG International şi unicul său acţionar, compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan, KazMunayGas, pentru creşterea capacităţii de prelucrare a rafinăriei Petromidia – peste 5 milioane tone anual şi a gradului de flexibilitate a acesteia, precum şi în modernizarea instalaţiilor industriale. Prin capacitatea disponibilă de rafinare, dar şi logistica dezvoltată în Marea Neagră pentru transferul ţiţeiului prelucrat şi activităţile de export şi trading, KMG International reprezintă un pol energetic de stabilitate din punctul de vedere al siguranţei aprovizionării cu materie primă, precum şi în ceea ce priveşte echilibrul în consumul naţional de carburanţi', a declarat Yedil Utekov, director general al Rompetrol Rafinare. 

Rafinăria Petromidia a înregistrat un nou record de producţie în prima jumătate a anului 2016. Cantitatea de materie primă procesată a atins un nivel de peste 17.000 de tone pe zi, în luna iunie, cea mai mare cantitate zilnică prelucrată de la punerea sa în funcţiune (1979). De asemenea, Petromidia a înregistrat un nou record în ceea ce priveşte reducerea consumului de energie, indicele EII (Energy Intensity Index) atingând cel mai scăzut nivel din istoria unităţii de producţie – 90.8 puncte. Rafinăria Vega a prelucrat 35.800 tone de Bitum, cantitate mai mare decât cea estimată iniţial, pe fondul creşterii cererii regionale. 

Totodată, Rompetrol Rafinare a exportat o cantitate totală de produse de peste 1,3 milioane tone în primul semestru din 2016, nivel similar celui raportat în aceeaşi perioadă a anului 2015. Compania este cel mai mare exportator de produse petroliere al României şi al doilea exportator la nivel naţional. 

"Prin derularea operaţiunilor sale, Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 343 milioane dolari în al doilea trimestru al anului 2016 şi peste 608 milioane dolari în primul semestrul din 2016. KMG International a plătit, începând din anul 2007, peste 13 miliarde de dolari la bugetul de stat al României", se arată în comunicat. 

Acţionarul majoritar al companiei Rompetrol Rafinare este grupul KMG International, statul român având 44,69% din acţiuni. Deţinerile acţiunilor Rompetrol Rafinare se reflectă automat asupra companiilor pe care societatea le controlează, direct şi indirect. Rompetrol Rafinare operează rafinaria Petromidia, rafinaria Vega, şi divizia de petrochimie, Rompetrol Downstream operează reţeaua de benzinării a Grupului şi Rom Oil reţeaua de depozite. 

Reprezentând peste 40% din capacitatea de rafinare a României şi peste 30% din consumul regional de carburanţi, Petromidia este cea mai modernă rafinărie din ţară, iar investiţiile totale realizate de KMG International şi KazMunayGas pentru această platformă se ridică la peste 1,4 miliarde de dolari. 

Situaţiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare S.A., inclusiv activitatea de petrochimie şi cele ale subsidiarelor Rompetrol Quality Control S.R.L., Rom Oil S.A., Rompetrol Downstream S.R.L., Rompetrol Logistics S.R.L. si Rompetrol Gas S.R.L.

 AGERPRES