Conform datelor publicate joi de Departamentul american al Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat, în perioada iulie-septembrie 2014, o creştere anuală de 3,9%, faţă de un avans de 3,5% anunţat luna trecută, reflectând revizuirea în sus a cheltuielilor de consum şi a celor cu construcţiile rezidenţiale.

În trimestrul doi, PIB-ul SUA a urcat cu 4,6%, după o contracţie de 2,1% în primele trei luni, din cauza iernii dificile. Pe ansamblu, PIB-ul SUA a înregistrat în trimestrele doi şi trei cea mai solidă creştere trimestrială consecutivă din a doua jumătate a lui 2003. Economiştii se aşteptau la un avans de 3,3% în trimestrul trei din 2014.

Cheltuielile de consum (responsabile pentru aproximativ 70% din economia americană) au crescut cu 2,2% în trimestrul trei (faţă de 1,8% estimat iniţial), iar analiştii se aşteaptă la o majorare a acestora în ultimele trei luni din 2014. Investiţiile au urcat cu 7,1% (faţă de 5,5% prognozat anterior). Exporturile au crescut cu 4,9%, comparativ cu un avans de 7,8% anunţat anterior.

Datele privind PIB-ul SUA vin după ce luna trecută seară Rezerva Federală (Fed) a decis să pună capăt programului de achiziţii de active lansat în urmă cu şase ani, apreciind că prima economie a lumii este suficient de puternică pentru ca Fed să înceteze stimulentele monetare neconvenţionale. AGERPRES