RISE Project a descoperit că pădurile au fost cedate unui grup de firme suedez condus chiar de către parteneri și angajați de la București ai diviziei de investiții a universității americane.

Din firmele suedeze a făcut parte și un profesor doctor, membru al Academiei de Științe Agricole și Silvice din România. Primele tranzacții au avut loc la doar câteva luni după ce fostul șef al filialei românești a firmei deținute de Harvard a fost arestat pentru corupție și spălare de bani.

Prețul pe hectar încasat de Harvard a fost cu doar 6 lei mai mare decât cel pe care l-a cerut statului român care avea dreptul să răscumpere pădurile dar nu a facut-o.

În fapt, un suedez de origine română reprezintă la București atât interesele Universității Harvard, cât și pe cele ale grupului nordic care i-a cumpărat în ultimele luni o parte din păduri. Sorin Chiorescu, 41 de ani, este fondator și director executiv al grupului suedez Greengold, care deține întinse suprafețe forestiere în România. Concomitent, Chiorescu a fost angajat de fondul de investiții al Universității Harvard să-i administreze o fabrică de placaj din Călărași.

Sorin Chiorescu a fost secondat în afacerile românești de alți doi directori și acționari din grupul suedez: românul Alexandru Florea și suedezul Jonas Jakobssen.