Propunerea a fost iniţiată de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Eşecul demersului a provocat o reacţie energică din partea ministrului francez de finanţe Bruno Le Maire, transmit agenţiile AFP şi EFE. 

Miniştrii europeni de finanţe, reuniţi la Sofia, au dezbătut pentru prima dată acest proiect, prezentat de Comisia Europeană la sfârşitul lunii martie şi care prevede instituirea rapidă a unei taxe în UE pe cifra de afaceri a giganţilor internetului, precum Facebook şi Amazon. 

Însă unele ţări, printre ele Malta, Irlanda şi Luxemburg, acestea din urmă fiind de altfel şi cele acuzate că profită de pe urma condiţiilor fiscale avantajoase pe care le oferă unor asemenea societăţi, şi-au manifestat rezervele faţă de iniţiativa Franţei. La fel au procedat Suedia, Danemarca, Finlanda, Lituania, precum şi Marea Britanie, care înainte se declarase favorabilă proiectului. 

“Trebuie să discutăm cu americanii, pentru că dacă UE acţionează singură această taxă va fi foarte ineficientă şi dăunătoare pentru economia europeană”, a indicat ministrul luxemburghez de finanţe, Pierre Gramegna.

El a vorbit şi despre riscul înrăutăţirii relaţiilor cu SUA, deja tensionate pe plan comercial după ce preşedintele Donald Trump a ameninţat că de la 1 mai va aplica şi blocului comunitar taxele instituite pe importurile de oţel şi aluminiu. 

“Nu este o taxă împotriva GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon), nu este o taxă împotriva SUA (…) Ea este în interesul tuturor europenilor”, i-a răspuns comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici. 

Conform unei surse europene, ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire a fost ultimul ministru care a luat cuvântul la această reuniune, el exprimându-se vehement împotriva reticenţelor manifestate de unele ţări faţă de această taxă pe care preşedintele Macron a inclus-o printre priorităţile sale. 

“Este Europa în stare să se arate puternică ? (…) Când am fost cu preşedintele Macron în SUA am aflat un lucru: americanii nu vor respecta decât demonstraţiile de forţă”, a spus ministrul francez, conform relatării respectivei surse neprecizate.

“Dacă veţi merge până la alegerile europene de anul viitor cu mesajul: am vorbit mult, am dezbătut mult, dar nu am luat nicio decizie, vă urez succes !”, a încheiat el, potrivit aceleiaşi surse. 

Germania a susţinut iniţial demersul Franţei, dar ministrul german de finanţe, Olaf Scholz, nu a intervenit în timpul reuniunii de la Sofia. Vorbind la o conferinţă de presă după reuniune, el a spus că este favorabil unei taxări corecte a societăţilor din sectorul digital.

Propunerea formulată de Comisia Europeană are în vedere, pentru început, taxarea cu 3% a veniturilor obţinute de companiile din sectorul digital a căror cifră de afaceri pe an la nivel mondial este mai mare de 750 de milioane de euro şi ale căror venituri obţinute în UE sunt de peste 50 de milioane de euro. Ulterior, în urma unei revizuiri ample a normelor privind impozitarea societăţilor comerciale, Comisia Europeană ar urma să vină cu o altă propunere cu aplicare pe termen lung pentru ca statele membre UE să poată taxa pe teritoriile lor aceste companii, chiar dacă ele nu sunt prezente fizic acolo.