"Nominalizarea, pe care Comisia o consideră conformă cu codul său de conduită, ridică semne de întrebare cu privire la pertinenţa codului", apreciază Emily O'Reilly într-o scrisoare datată luni şi publicată marţi pe pagina de internet a mediatorului. "Nu este suficient să spună că nicio regulă nu a fost încălcată. Trebuie luat în considerare spiritul şi intenţia subînţeleasă în articol şi să modificăm codul pentru a reflecta mai precis acest lucru", adaugă Emily O'Reilly. 

Decizia din luna iulie a băncii Goldman Sachs privind numirea lui Jose Manuel Barroso drept consilier cu privire la Brexit a declanşat o polemică în Europa. Cu toate acestea, Comisia susţine că nu a fost încălcată nicio regulă, invocând faptul că odată ce au trecut 18 luni de când a părăsit postul de preşedinte al CE, Barroso nu mai este obligat să ceară acordul acesteia din urmă pentru a ocupa un post. 

Emily O'Reilly consideră îngrijorările apărute în mai multe ţări cu privire la noua poziţie a lui Barroso drept "comprehensibile, având în vedere importanţa poziţiei sale anterioare şi puterea, influenţa şi istoria băncii de care este în prezent legat". În consecinţă, ombudsmanul european cere Comisiei să explice măsurile luate pentru a verifica dacă această numire este conformă cu obligaţiile etice, să indice dacă va cere avizul comisiei de etică ad hoc şi să precizeze dacă are în vedere o reformă a codului de conduită a comisarilor. 

O'Reilly sugerează executivului european să opteze pentru o abordare "de la caz la caz" în loc să respecte o perioadă de 18 luni care pare arbitrară şi face Comisia mai puţin susceptibilă să ancheteze problemele mai ample de integritate. 

AGERPRES