Maramureș și Satu Mare sunt două județe care au performanțe medii în ceea ce privește nivelul de trai. Acestea au înregistrat, în 2015, un Produs Intern Brut (PIB) pe locuitor de aproximativ 5.400 de euro, potrivit datelor Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), ceea ce reprezintă cel mai mic nivel din regiunea de Nord-Vest. Motivul? Investițiile au fost prea puține. Din partea autorităților nu a existat un interes prea mare pentru a dezvolta aceste județe, fapt ce se reflectă și în modul în care arată infrastructura din Maramureș și Satu Mare.

Fără autostrăzi și fără drumuri expres

În 2007, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) plătea milioane de euro pentru câteva studii de fezabilitate printre care și documentația privind construcția unei șosele cu patru benzi între Satu Mare și Maramureș, respecitv Petea – Satu Mare – Baia Mare. După opt ani, în 2015, oficialii CNADNR au anunțat că în Master Plan sunt prevăzute investiții în infrastructura rutieră a județului Satu Mare, respectiv construirea drumului expres Turda-Halmeu. Astfel, din localitatea Livada se va construi şi tronsonul de drum expres spre Petea, cu trece prin Satu Mare. Ju­de­ţul este străbătut de trei drumuri europene.

Bani de la Ministerul Dezvoltării

În ceea ce privește județul Mara­mureș, în ultimii ani, localnicii au așteptat în zadar finalizarea modenizării DN18. Conform CNADNR, reabilitarea DN 18 – Baia Mare – Sighetu Marmaţiei urmează să fie finalizată până la sfârșitul lunii mai, iar DN 18 – Borşa – Şesuri (lotul 2, lungime 24,618 km) va fi modernizat până în vara anului 2017. Varianta de ocolire a Sighetului, în lungime de 6,28 km, este la nivelul drumurilor expres. Proiectul așteaptă finanțare din 2008. Și podul peste Tisa, din zona Tepliţa din Sighetu Marmaţiei, a rămas tot la stadiul de proiect din cauza lipsei de finanțare. Dacă Ministerul Transpor­tu­ri­lor nu a alocat bani pentru mo­der­nizarea infrastructurii din Mara­mu­reș, Ministerul Dezvoltării a fost mai atent cu acest județ. În 2015, au fost demarate peste 120 de proiecte ce vor fi finalizate în următorii trei ani. Pentru aceste proiecte Ministerul Dezvoltării a alocat 90 de milioane de euro. Cele mai multe proiecte au în vedere dezvoltarea infrastructurii, susține Gabriel Zetea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

Deşi sunt codaşe la PIB-ul pe locuitor, Maramureş şi Satu Mare ocupă locurile fruntaşe în regiune la salariul mediu net. Cum se explică acest lucru? Există multe companii din industrii care și-au înființat sedii sau fabrici în zonă.

Produsele electrice și mobila susțin Maramureșul

Cea mai importantă companie din regiune este Eaton. Firma activează în domeniul sistemelor şi al aparatajului electric, în distribuţia şi controlul energiei, dar şi în automotive. Concernul american Eaton a investit milioane de euro în Maramureș. Pornind de la 15 angajaţi în 2002, firma din Sârbi a ajuns să numere aproape 2.000 de salariaţi. Totodată, compania a înregistrat o cifră de afaceri de aproape un miliard de lei, în 2014.

Dar cel mai important angajator din Maramureș este Aramis. Compania Aramis Invest se află printre cei mai mari exportatori de mobilă din România, cu afaceri de 567 de milioane de lei în 2014. Producătorul de mobilă a avut mai multe proiecte de investiții, cu accent pe diversificarea produselor din lemn masiv. Aramis Invest s-a remarcat, în ultimii ani, și prin faptul că a devenit unul dintre cei mai importanți funizori pentru IKEA. Deținut de doi oameni de afaceri români – Iacob Vladimir și Marius Selescu -, producătorul de mobilă din Baia Mare are aproape 2.900 de angajați, fiind printre puținele companii care au făcut angajări în perioada crizei, când alții au înghețat investițiile.

O altă companie importantă din județ este Natuzzi, unul dintre cei mai importanți producători de mobilă din Italia, a înființat în 2001 firma Italsofa România prin intermediul căreia în prezent a ajuns să producă peste 1.000 de canapele și fotolii în fabrica din Baia Mare. Totodată, compania a ajuns la afaceri de 70 de milioane de euro. Activitate producătorului de mobilă a început în România în urmă cu 15 ani, moment în care grupul italian a ridicat o fabrică în Baia Mare, în urma uneia dintre cele mai mari investiții greenfield, prima din Romania în industria mobilei: peste 38 de milioane de euro.


Autonet Import, Contitech Fluid Automotive și Draxlmaier Group sunt unii dintre cei mai importanți investitori din județul Satu Mare. Draxlmaier Group, furnizor german de componente auto, dezvoltă și produce sisteme electrice și electronice, interioare de lux și sisteme de bord pentru mărci premium din industrie. Printre clienții companiei se numără BMW, Bugatti, Jaguar, Maserati sau Mercedes-Benz. Pe piața din România, Draxlmaier Group este prezent din anul 1993, fiind unul dintre cei mai mari angajatori din țară. În momentul de față, grupul este prezent în cinci orașe din România – Satu Mare, Pitești, Timișoara, Hunedoara și Brașov. În județul Satu Mare se află cea mai mare fabrică a grupului, înființată în anul 1999. În 2014 a fost finalizată construcția unei noi hale de producție, investiția totală ridicându-se la peste 30 de milioane de euro. Astfel, suprafața de producție a ajuns la 58.200 metri pătrați. Numărul de angajați a crescut considerabil, Draxlmaier Group devenind unul dintre cei mai mari angajator din regiune. În prezent, în cadrul fabricii din Satu Mare lucrează peste 5.500 de angajați.

Perfomanțe medii

Judeţele Maramureş şi Satu Mare au niveluri apropiate în ceea ce privește salariile medii nete lunare din cele două judeţe: Maramureş 1.400 lei, Satu Mare 1.449 lei. Din regiunea Nord-Vest (cu o medie de 1.597 lei), doar Cluj are o valoare mai mare, 2.009 lei. Aşadar, deşi codaşe la PIB/locuitor, Maramureş şi Satu Mare ocupă locurile fruntaşe în regiune la salariul mediu net. Aceasta în condiţiile unei rate a şomajului de 3,4% în Maramureş şi 4,2% în Satu Mare. Cel mai mic şomaj din regiune se înregistrează la Cluj (2,6%). Cel mai mare nivel – în Sălaj (5,7%), celelalte rate ale şomajului fiind de 4,3% în Bistriţa Năsăud şi 3,4% în Bihor.


La numărul de salariaţi, cele două judeţe au valori medii raportat la regiune: Maramureş 93.500 şi Satu Mare 78.000. Cel mai bine din Nord-Vest stă Cluj, cu 200.700 salariaţi, iar cel mai slab – Sălaj, cu 45.400.
Maramureş are prognozată o creştere a PIB de 4% în 2016, şi un trend pozitiv pentru următorii doi ani – 4,2% în 2017 şi 4,5% în 2018. De la Satu Mare se aşteaptă evoluţii ceva mai lente, PIB fiind estimate să urce cu 4,1% atât în 2016 cât şi în 2017 şi cu 4,4% în 2018.

Judeţul Satu Mare în cifre

  • Populaţie totală     344.360 persoane (la recensământul din 2011)
  • Produs Intern Brut    8,2 mld. lei
  • Creşterea reală a PIB    3,0%
  • Număr mediu de salariaţi    78.000
  • Câştigul salarial mediu net lunar    1.449 lei
  • Rata şomajului    4,2%

Judeţul Maramureş în cifre

  • Populaţie totală     478.659 persoane (la recensământul din 2011)
  • Produs Intern Brut    11,4 mld. lei
  • Creşterea reală a PIB    3,8%
  • Număr mediude salariaţi    93.500
  • Câştigul salarial mediu net lunar    1.400 lei
  • Rata şomajului    3,4%