'Nu avem în momentul acesta un aşa numit GDP growth potential – creşterea produsului intern brut în termeni de potenţialitate, suficient de robust. În momentul acesta România creşte peste potenţial. Potenţialul calculat este 2,5% – 2,6%, iar România creşte cu 3,5% – 3,6%. Dacă compari creşterea României foarte bună, nemaipomenit, extraordinar şi sunt foarte bucuros că ea există, cu tipul de creştere din Cehia şi Suedia, la nivel calitativ, într-adevăr începem să avem o problemă pentru că avansul peste potenţial se cheamă bubble', a spus Sergiu Manea la conferinţa 'Capitalul uman al României – forţa de muncă adecvată din economie şi producătorul de valoare adăugată în societate: cum recuperăm ce am ignorat în ultimii 25 de ani'.

Potrivit acestuia, cu o creştere de 2 – 3%, România nu va trece de 75% din nivelul ţărilor de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria – n.r.).

'În lipsa unei dezvoltări coordonate, România este condamnată să crească cu 2 – 3% pe an. Ce înseamnă 2 – 3% pentru România? Înseamnă că ţara nu va depăşi pragul real de 75% – 80% faţă de ţările de la Vişegrad. Iar ca să fim foarte clari, în momentul în care vorbim de obiectivele pe termen mediu şi lung ale ţării noastre, acestea se traduc de fapt, în cazul în care ele ar exista, în închiderea gap-ului de nivel de trai', a declarat Sergiu Manea.

De asemenea, acesta a spus că lipsa infrastructurii de transport şi lipsa unei forţe de muncă mediu calificate au devenit principalul impediment pentru atractivitatea României faţă de investitorii străini existenţi sau potenţiali. AGERPRES