În lumea afacerilor din România a sosit uraganul. El nu are nume de femeie (cum se obișnuia până în 1979), ci doar un acronim din trei litere: DNA. Tot felul de nume grele din Top 300 se află sub lupa anchetatorilor, iar motivele sunt mai mereu legate de sifonarea banilor statului în buzunare private. Firește, faptul că Justiția a început să funcționeze este o chestiune îmbucurătoare. Până la urmă, „proștii“ care muncesc cinstit și-și plătesc taxele și datoriile e bine să aibă și ei un motiv de satisfacție.

Doar că, în ritmul în care evoluează lucrurile în dosare ca Microsoft sau EADS, s-ar putea să ne trezim că nu mai are cine să facă afaceri în România. Cu atât mai puțin să existe persoane care să mai și vorbească despre operațiunile pe care le desfășoară, cu notabilă excepție a multinaționalelor care au avut întotdeauna grijă să se desfășoare doar în spațiul îngăduit de lege. O chestiune este certă, însă: anumite nume, alta dată prezente în toate statisticile cu oameni bogați, vor dispărea pentru o perioadă din vizorul public. Fiindcă mulți businessmani de Dâmbovița sunt zilele acestea sfătuiți de avocați să se poarte cât mai discret și să refuze orice fel de ieșire în mass media sau orice tip de comportament ostentativ, cel puțin în interiorul granițelor țării. În aceste condiții, mă tem că și industria de lux va avea de suferit o bună bucată de timp. Poate chiar shoppingul de Crăciun, care raporta creșteri de la an la an pe segmentul premium indiferent de criză, să cunoască în 2014 cele mai triste cifre din istorie.

Exagerez, firește, însă fenomenul rămâne! Purtătorii de Rolex și călăreții de Ferrari au început să învețe o nouă rutină. În loc de cafeaua de pe Beller, a apărut moda apei plate la dozator de pe Știrbei Vodă 79 – 81. Nu m-ar surprinde nici să aud că un număr record de cereri de cetățenie a fost înregistrat în Bolivia, Swaziland sau alte țări care nu au acorduri bilaterale de extrădare cu România. Așa, că măsura preventivă în caz că – Doamne ferește! – iese cine nu trebuie la alegerile prezidențiale. Poate vor rămâne aici doar delfinii și delfinele, în cazul în care tati nu a avut proasta inspirație să treacă afacerile familiei pe numele odraslelor, înainte să-și facă dispărute tinichelele atârnate de coadă.

Oricum ar fi, surprizele vor continua să apară în mediul de afaceri dâmbovițean. Nu mă bazez neapărat pe aparatul din justiția română, mai ales că presiunile la care sunt supuși cei din sistem sunt – se vede deja cu ochiul liber – extrem de mari. Doar că anchete de anvergură internațională precum cea din cazul Microsoft vor fi imposibil de ascuns sub preș. Așa că, sfatul meu este să vă pregătiți deja porumbul de popcorn și să aveți grijă să nu rămâneți fără acces la internet. Serialul „Mani Pulite“ este în plin sezon. Chiar dacă nu se va difuza la TV (se pare că multe dintre stațiile de la noi suferă de miopie avansată în acest domeniu), cu certitudine veți putea să prindeți noi și noi episoade în mediul online. Enjoy!
 

CLAUDIU ȘERBAN,
director editorial, Capital