Aţi fost vreodată la un mare eveniment cu politicieni? Dacă, nu, n-aţi pierdut nimic. Poate vă imaginaţi un mediu distins, cu oameni decenţi şi îmbrăcaţi elegant? Conversaţii interesante despre politica internaţională şi posibilele traiectorii ale ţării noastre în contextul actual? Ei bine, toate acestea sunt desprinse din filme. Realitatea este că politicienii noştri sunt în marea lor majoritate nişte indivizi lipsiţi de stil, graşi, care vorbesc tare, cu râsete desprinse parcă din Cartea junglei.

De ce contează acest lucru? Ce ne doare pe noi, oamenii normali, de inabilităţile şi proasta creştere a clasei politice? Pentru că, fie că ne place sau nu, viaţa noastră este profund influenţată de jocurile de culise, de trădările şi de şmecheriile acestor indivizi. Ei manipulează piaţa de capital, decid cine să fie călcat de inspectorii ANAF, dau peste noapte legi cu dedicaţie pentru anumiţi agenţi economici sau acordă rambursări de TVA în regim de urgenţă. Într-un cuvânt, distorsionează flagrant mediul de afaceri. Este ca şi cum la un meci de fotbal arbitrul ţine cu una dintre echipe. Oricât talent ai avea, oricât de bine ai vrăji mingea, nu poţi lupta cu faulturile pe care arbitrul nu le vede niciodată ale adversarului şi nici nu poţi compensa penalty-urile acordate pe nimic în momentele-cheie ale meciului. Am în minte câteva exemple concrete cu care am avut de luptat de-a lungul timpului, când concurenţii mei erau susţinuţi pe căi oculte de mediul politic. Cred că nu e om de afaceri care să nu se fi lovit de asemenea situaţii. Iar singura soluţie care rămâne este aceea de a-ţi căuta dreptatea în justiţie. Asta dacă justiţia este independentă. Calitatea principală a oamenilor politici cred că trebuie să fie respectul. Respectul faţă de viitorul ţării, faţă de cetăţenii care votează, faţă de toţi cei ce plătesc taxe şi susţin în felul acesta traiul îmbelşugat al aleşilor. De aceea, mă înspăimântă imaginea şi retorica majorităţii politicienilor de la noi. Nici măcar nu se feresc să arate lumii, de multe ori în direct la televizor, cât dispreţ au faţă de oamenii care le plătesc lor cu sudoarea frunţii lefurile grase, secretarele personale, şoferii, automobilele, deplasările în străinătate şi multe altele. Mai rău ca un prost nu poate fi decât un prost fudul. La fel cum mai periculos decât un hoţ nu poate fi decât un hoţ fără frică de nimic. Fără Dumnezeu şi fără Justiţie nu poate exista un mediu de afaceri prosper. Iar asta ar trebui să fie tema principală a viitoarelor alegeri prezidenţiale.

Uitaţi-vă la candidaţii noştri şi – mai ales – uitaţi-vă la cei care-i susţin. Toţi oamenii aceia care sunt partizanii unei cauze, fără nicio urmă de îndoială, sunt cei care urmăresc un profit în urma victoriei. Este firesc să fie aşa. Dar, este bine să ne uităm cu atenţie cine sunt oamenii viitorului preşedinte. Fiindcă, după chipul şi asemănarea lor va fi construită ţara în care vom munci şi vom face afaceri pentru următorii cinci ani.

 

CLAUDIU ȘERBAN,

director editorial Capital