Povestea în care personajul principal este fostul edil al Constanței, Radu Mazăre, plasată tocmai în Madagascar, a stârnit curiozități și din partea turiștilor dornici de aventură. Fie că și-au pus pe lista de călătorii tocmai această destinație, fie că au făcut un top al destinațiilor ”perfecte” inclusive pentru cei care vor să ocolească legea,  căutările pentru aceste locuri aproape că ”au explodat” în ultima lună. Cel puțin, așa reiese din datele touroperatorilor. Să ne oprim la câteva și să le luăm pe rând.

Kenya, paradisul din Africa

Undeva între 1.500 și 2.500 de euro pentru o săptămână. Acesta este tariful mediu plătit de un turist care alege Kenya. Dacă în urmă cu mai mulți ani, numărul celor care se aventurau până în estul Africii era doar de câteva zeci, astăzi agențiile se întrec în oferte. De exemplu, Eturia propune un sejur cu prețul pornind de la 1.780 de euro și care cuprinde biletul de avion (București-Nairobi și retur), taxele, cazarea pentru șase nopți, mesele, tururi și transferuri, ghid local și altele. Între excursiile incluse se află și ascensiunea pe creasta nordica spre Vârful Lenana (4985m), cel mai înalt vârf accesibil iubitorilor de munte din acest masiv și, mai apoi, coborârea prin Valea Teleki. Suplimentar se plătesc 60 de euro pentru taxa și formalitățile de obținere a vizei din Kenya. Această țară a fost descrisă ca leagăn al umanităţii. În Valea Marelui Rift, paleontologii au descoperit cele mai timpurii urme ale strămoşilor omului.

Brunei, într-un circuit cu Malaezia

O săptămână, două sau chiar aproape trei. Dacă optezi pentru varianta mai lungă, evident prețul poate depăși 3.000 de euro de persoană. Așa cum se observă și la Agetur, care are o ofertă pentru la toamnă de 18 zile, pentru 3.080 de euro, Brunei fiind cuprins într-un circuit cu Filipine, Borneo și Malaezia. Prețul acoperă, între altele, zborurile intercontinentale și cele continentale, mesele, vizitele locale și asigurarea medicală. Totuși, sunt anumite taxe care trebuie plătite în plus: cele de aeroport și securitate (495 euro, respective 195 euro) și intrările la obiectivele turistice. În Brunei, o țară din Asia de Sud-Est, peste 90% dintre locuitori știu să scrie și să citească,  iar educația și îngrijirile de sănătate sunt gratuite. Mai mult, nu există taxe pe venit. În ultimii ani, populația acestei țări s-a îmbogățit foarte mult, sultanul Hassanal Bolkiah (71 de ani), cu o avere de zeci de miliarde de euro, fiind unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei. Printre altele, sultanul este proprietarul lanțului de hoteluri Dorchester Collection, care deține Plaza Athenee din Paris și alte stabilimente prestigioase din Londra, Milano și Roma, dar și al Bel-Air Hotel și Beverly Hills Hotel din Los Angeles.

 

Republica Madagascar, în Oceanul Indian

Faimoasă mai ales datorită celor 50 de specii lemurieni, Madagascar are peste 250.000 de specii de animale, multe dintre ele unice pe glob. La fel de faimoase sunt și plajele, recifurile de coral și apele limpezi  ale golfurilor. Prețul mediu pentru un sejur în Madagascar este de circa 2.500 – 3.000 de euro, potrivit Paravion, mult mai ieftin (un minus de 40%) fiind în cazul ofertelor de tip early booking. Un astfel de preț acoperă cazarea timp de șapte nopți într-un hotel de patru stele, cu mic dejun. Atât izolarea geografică a Madagascarului, cât şi relieful şi climatul variat au favorizat dezvoltarea unei flore şi faune unice la nivel mondial, ceea ce transformă loc într-un adevărat paradis . La nivel de simboluri, ”Arborele călătorului”, cu denumirea științifică ”Ravenala madagascariensis”, ocupă un loc important manunalele de călătorii. Aceasta seamănă cu un palmier, din vârful tulpinii deschizându-se un evantai gigantic de frunze lungi de 3-4 metri şi late de 1 metru, la început întregi, apoi divizate în lacinii (diviziuni ale frunzei) neregulate. Datorită unui număr foarte nmare de frumuseți care trebuie descoperite, în Madagascar sunt și foarte mulți ghizi, care conduc vizitatorii în tururi de până la șase-șapte ore.