Reduceți cantitatea de zahăr din alimentație

S-ar putea să fi auzit că zahărul cauzează cancerul sau îl face să se dezvolte mai repede. În unele privințe, acest lucru poate fi adevărat, dar știința în acest sens nu este clară. S-ar putea ca zahărul să nu cauzeze direct cancerul, scrie WebMD.

Fiecare celulă din corpul dumneavoastră folosește zahărul din sânge (glucoza) pentru energie. Dar celulele canceroase folosesc de aproximativ 200 de ori mai mult decât celulele normale. Tumorile care încep în celulele subțiri și plate (scuamoase) din plămâni au nevoie de și mai multă glucoză pentru a-și alimenta creșterea.

Zahărul de care celulele dumneavoastră au nevoie provine din dieta dumneavoastră. Acesta vine sub diferite forme, inclusiv:

  • Fructe (fructoză)
  • Legume (glucoză)
  • Produse lactate (lactoză)
  • Zahărul de masă și zahărul adăugat în băuturi sau produse de patiserie (zaharoză)

Unele dintre aceste forme de zahăr se găsesc în mod natural în alimente, inclusiv fructoza din fructe. Altele sunt zaharuri adăugate, cum ar fi ceea ce se găsește într-un suc, o băutură sau o prăjitură. Multe organizații de sănătate, medici, ghiduri dietetice și nutriționiști subliniază necesitatea de a reduce cantitatea de zaharuri adăugate.

Obezitatea poate fi și ea o problemă

Mulți experți, inclusiv Societatea Americană de Cancer și Institutul Național de Cancer, nu cred că zahărul provoacă cancer. Ei spun că obezitatea este cauza.

Celulele grase eliberează proteine inflamatorii numite adipokine. Acestea pot deteriora ADN-ul și, în cele din urmă, pot provoca tumori. Cu cât aveți mai multe celule grase, cu atât este mai probabil să aveți mai multe dintre aceste proteine.

Dacă ești supraponderal sau obez te expui la riscul a cel puțin 13 tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, de ficat și de colon.

Dar și aici situația este mai complexă și nu se rezumă doar la zahăr. Obezitatea este o afecțiune medicală care implică mai mulți factori.

zahăr
SURSA FOTO: Dreamstime

Unii experți spun că zahărul este de vină

Alți experți în cancer spun că zahărul în sine poate determina apariția cancerului. Unul dintre acești cercetători este Lewis Cantley, director al Centrului de Cancer Meyer de la Weill Cornell Medicine din New York.

Cantley crede că unele cancere pot începe cu niveluri ridicate de insulină, hormonul care controlează cantitatea de zahăr din sânge. El spune că cercetările sale arată că „a avea niveluri ridicate de insulină este probabil să determine apariția cancerului. Iar ceea ce determină nivelul de insulină este zahărul”.

El însuși evită zahărul adăugat, deoarece crede că legătura dintre zahăr și cancer este clară.

Poate fi greu să urmăriți tot zahărul pe care îl consumați. Acesta este ascuns în lucruri la care nu te-ai aștepta niciodată, cum ar fi supele, sosurile pentru salate, untul de arahide, iaurtul, ketchupul, fulgii de ovăz instant, laptele de nuci și chiar în hot dog.

Și, de multe ori, nici măcar nu este numit zahăr (zaharoză) pe etichetă.

Există mai mult de 60 de denumiri pentru zahărul adăugat. Unele, cum ar fi maltoza, dextroza și glucoza. De asemenea, fiți atenți la:

  • Nectarul de fructe
  • Siropurile de porumb, de orez și de arțar
  • Mierea
  • Melasa
  • Agavele

Acestea pot părea mai sănătoase decât zaharoza. Dar pentru celulele dumneavoastră, toate sunt doar zahăr.