Pe de alte parte, consumul intern de carne de ovine este de aproape 10 ori mai mic decât în ţările europene.

“Desigur decizia privind exporturile de animale vii aparţine producătorilor, fiind o piaţă liberă, Ministerul Agriculturii nu poate interveni în decizia acestora”, a declarat Achim Irimescu, citat de Agerpres.

Şeful de la Agricultură vine cu aceste precizări în contextul unor informaţii apărute în spaţiul public potrivit cărora România ar trebui să renunţe la exporturile de animale vii în ţările arabe, din cauza condiţiilor la care sunt supuse aceste animale în timpul transportului.

“Regretăm că se întâmplă aşa ceva, dar din momentul în care animalele sunt urcate pe vapor, responsabilitatea este în totalitate a importatorului. A renunţa la exporturile de ovine vii, în condiţiile în care ţările arabe, în general, preferă animale vii nu face decât să ne afecteze sectorul. O soluţie la îndemâna tuturor cetăţenilor ar fi să se consume mai multă carne de ovine. Astfel, ar fi foarte bine dacă şi în România s-ar întâmpla ca în Argentina, unde 70% din carnea de vită din această ţară se consumă în Argentina. Ar fi şi o dovadă de patriotism. În România, consumul de carne de ovine este foarte scăzut, de numai 2,5 kilograme pe cap de locuitor pe an, faţă de ţările din vest unde depăşeşte 20 de kilograme. Numai în Islanda, de exemplu, se consumă anual peste 22 de kilograme de carne de ovine pe cap de locuitor”, a subliniat Irimescu.

Ministrul Agriculturii susţine că unificarea federaţiilor crescătorilor de animale din România ar aduce plus valoare, deoarece împreună ar putea să impună un preţ, mai ales că la ora actuală carnea de ovine, în viu, se vinde la un preţ foarte jos, de numai 6 -7 lei pe kilogram.

“Am vorbit cu crescătorii de ovine să se unifice. Numai împreună vor putea spune că în România nimeni nu vinde la un preţ mai jos de 10 lei/kilogram la berbecuţi, în viu, faţă de 6,5 – 7 lei pe kilogram cât este preţul în prezent. Fiind un preţ foarte mic sigur că şi importatorii pot fi mai neglijenţi la ceea ce se întâmplă pe drum. Este o chestiune sensibilă, dar, repet, din momentul în care s-a făcut tranzacţia nu mai este responsabilitatea noastră, deşi nimeni nu este de acord cu ceea ce se întâmplă în timpul transportului. Şi eu mi-aş dori să exportăm ovinele în carcasă, însă ţările arabe cer carne în viu, iar animale vii exportă şi alte ţări din UE, nu doar România”, a explicat ministrul Agriculturii.

În opinia acestuia, în cazul în care România nu ar mai exporta în ţările arabe, alte state ar profita şi ar înlocui exporturile României.
România are la ora actuală un efectiv de aproximativ 14 milioane de ovine, din care 5 milioane de miei pot fi scoşi anual la vânzare. În prezent, exporturile de ovine vii nu depăşesc 2 – 3 milioane de capete. În acest context, la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit al UE de la Bruxelles (14-15 noiembrie 2016), unde este prezent şi ministrul român al Agriculturii, Achim Irimescu, s-a propus crearea unei platforme europene privind bunăstarea animalelor. Agerpres