Investitorii au intrat pe pieţele de acţiuni după ce Donald Trump a fost ales în funcţia de preşedinte al SUA, la începutul lunii noiembrie, mizând pe faptul că promisiunile sale de reducere a taxelor şi majorare a cheltuielilor vor stimula economia. Atât bursele americane cât şi cele mondiale au atins valori record, capitalizarea bursieră a companiilor incluse în indicele S&P 500 trecând luna aceasta pentru prima dată pragul de 20.000 de miliarde de dolari. 

Cu toate acestea, firma de cercetare eVestment susţine că în trimestrul patru 2016 investitorii instituţionali au continuat să scoată bani de pe pieţele de acţiuni, care au suferit ieşiri nete de 147,9 miliarde de dolari. Tendinţa ar putea să se inverseze, adaugă eVestement, care adaugă că strategiile internaţionale în domeniul acţiunilor generează cel mai mare număr de căutări în baza sa de date, ceea ce oferă un indiciu asupra evoluţiei viitoare a fluxului de active. Însă, deciziile de investiţii şi punerea lor în aplicarea au nevoie de timp, astfel că va fi nevoie de mai multe trimestre pentru a putea observa o tendinţă clară, adaugă firma de cercetare. 

Firma eVestment, care urmăreşte evoluţia unor active în valoare de peste 37.000 de miliarde de dolari plasate de investitorii instituţionali din întreaga lume, a ajuns la aceste concluzii pe baza datelor furnizate de managerii de active care gestionează fonduri în numele fondurilor de pensii, asiguratori, fonduri suverane şi fundaţii. 

Tendinţa de retragere de pe pieţele de acţiuni în trimestrul patru a fost una observată la nivel general, în condiţiile în care investitorii instituţionali din SUA, Europa, Marea Britanie, Canada, Africa, Orientul Mijlociu şi Australia au înregistrat retrageri nete de pe pieţele de acţiuni. 

În paralel, obligaţiunile au înregistrat ieşiri nete de 4,9 miliarde de dolari în trimestrul patru, după intrări nete de 126,2 miliarde dolari în trimestrul al treilea.

AGERPRES